NORRBOTTEN. Politikerna i Jokkmokks kommun har bestämt att alla barn i kommunen ska lära sig samiska. Idag kan högst 1 000 personer tala Lulesamiska.

I veckan beslutade kommunstyrelsen i Jokkmokk att alla skolbarn ska lära sig samiska i skolan. Det är ett medborgarförslag från 2006 av en språkhandläggare på Sametinget som nu blivit verklighet 12 år senare.

Det är Jokkmokks näst största parti Framtid i Jokkmokks Kommun (FJK) som drivit frågan. FJK kämpar emot att ”riksdag och regering stjäl allt som finns i glesbygden” och mot ”tvångsförflyttningen av unga till de större städerna”.

Förutom FJK finns även ett till alternativt parti i Jokkmokk, Samernas Väl, som har kopplingar till renägarpartiet Guovssonásti.

Inför kommunstyrelsens behandling av frågan hade både skolkontoret, barn- och utbildningsnämnden och Socialdemokraterna uttryckt sig emot förslaget.

— Vi socialdemokrater tycker att undervisning i samiska språk ska vara frivillig. Det är olyckligt att man vill införa det som obligatoriskt, påstår kommunalrådet Robert Bernhardsson (S).

Ett argument för att alla barn ska lära sig Lulesamiska är att språket är utrotningshotat.

— Mycket glädjande. Lulesamiskan är ett litet språk som riskerar att bli ännu mindre. Är det 1000 personer som behärskar det fullt ut i dag så är det bra, säger Roland Boman som är gruppledare i Framtid i Jokkmokks kommun.

Lulesamiska finns i dag som Elevens val på grundskolan i Jokkmokk. Från och med nästa år blir ämnet obligatorisk undervisning i årskurs 4-6.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2018-02-15 23:00