INRIKES. Sametingets beslut i veckan att flytta sin huvudstad från Kiruna till Östersund förvånade många. Bakgrunden är den etniska konflikten mellan svenskar och samer i Lappland, samt konflikten mellan renägare och vänstersamer, samt att Sametinget genom flytten bättre kan hävda rättigheter till landområden och naturresurser utanför Lappland.

Under torsdagen beslutade Sametinget om att flytta samernas huvudstad från Kiruna till Östersund. Sametingets huvudkansli i Kiruna kommer att läggas ned och istället ska en parlamentsbyggnad byggas i Östersund, i Jämtland.

— Vi måste göra Sapmi större, kommenterar Britt Sparrock från det regerande Samelandspartiet.

Sparrocks parti Samelandspartiet är det stora högerpartiet i samisk politik, men granskar man hur Sametingets folkvalda röstat blir det tydligt att det är vänstern i Sametinget som kört över den regerande renägardominerade alliansen genom att få med sig några av dennas ledamöter. Konflikten i Sametinget är mångbottnad men framförallt går skiljelinjen mellan renägande samer med en höger-mitten-politik och försvenskade sydsamiska vänsterextremister i stil med Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ.

Beslutet att flytta huvudstaden från Lappland handlar dock inte bara om konflikter mellan renägare och vänstersamer, eller att bättre kunna hävda samiska rättigheter över Jämtland, vars majoritetsbefolkning jämtarna har egna separatistiska strävanden. En annan orsak till beslutet är att Östersunds politiker välkomnar samerna, medan Kirunas politiska ledning anses vara rasistiska mot samer, vilket kan ha skrämt över några av högeralliansens ledamöter.

— När man pratar om rasismen. Jag har sagt det tidigare här, under den här debatten, om Kirunas Centerpartis rasistiska inställning mot oss samer och speciellt mot renskötarna, säger högerpartiet Guovssonástis Lars Jon Allas, som dock ändå röstade för hemstaden Kiruna.

Kiruna kommun anses vara rasistiska mot samer
Fjällsjö Nyheter rapporterade redan förra året om att Samebyarna börjat bojkotta samarbete med Kiruna kommun, eftersom man anser att kommunen och Socialdemokraterna är rasister. I en artikel som snabbt censurerades påstod SVT att konflikten mellan samer och andra norrlänningar är den ”mest allvarliga etniska konflikten i Sverige”.

Konflikten mellan samer och svenskar har även spritt sig till universiteten och den pseudovetenskap som där är förhärskande. De samiska forskarna utgår som regel ifrån att deras forskning ska användas som argument för att gynna den egna folkgruppen, medan de svenska forskarnas arbete fokuserar på att överföra svenska kulturmarxistiska värderingar till samerna.

Samiska forskare har sedan tidigare varnat för att svenskar försöker försvenska samerna, genom att ge plattformar till ”nysamiska” vänsterextremister från Stockholm som plötsligt börjat identifiera sig som samer, och som sedan tar allt medialt utrymme från de ”riktiga” samerna i norr.

SE ÄVEN: Studio Bothnia: Lidande lappar, rafflande rapporter och sanslösa sosserifasoner

Förra hösten förvärrades konflikten då svenska vänsterforskare plötsligt började anklaga en vänsterextrem HBTQ-same för så kallad högerextremism, eftersom han i sin forskning utgått ifrån att samerna är ett eget folk.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2019-02-23 15:00