INRIKES. Efter den historiska domen i Högsta domstolen tidigare i veckan, när svenska staten förlorade mot Girjas sameby, är nu fler samebyar redo att stämma staten för att få ensamrätten att upplåta jakt och fiske i sina områden.

I onsdags föll domen i Högsta domstolen i det uppmärksammade målet mellan svenska staten och Girjas sameby om upplåtelserätten för jakt och fiske på de marker där samebyn bedriver renskötsel.

Staten förlorade målet, vilket får till följd att Girjas sameby har ensamrätt till jakt och fiske ovan odlingsgränsen utan statens samtycke. Domslutet grundar sig inte på någon lagtext utan på de ”historiska omständigheter” som kallas ”urminnes hävd”, vilket innebär att samerna anses ha rätt till marken eftersom de under lång tid har använt den för rennäring.

Eftersom domen i HD är prejudicerande anger nu fler samebyar i landet att de kan tänka sig att stämma staten – om de inte kan få upplåtelserätten för de marker där de bedriver renskötsel på politisk väg.

— Om inte politiken ändras och vi får det, så ser jag inget annat att val än att byarna får gå den rättsliga vägen. Det betyder en stor miljonkostnad för staten, säger Kjell-Åke Pittsa, ordförande för samebyn Unna tjerusj i Gällivare kommun, till Sveriges Radio.

Men företrädare för andra samebyar tror inte att det kommer att behövas fler rättsliga processer efter HD:s utslag.

— Jag tycker att det var en väldigt bra dom. Men jag tror inte att någon sameby kommer att behöva gå till domstol, för upplåtelserätten är en självklarhet, säger Mikael Kuhmunen, ordförande för Sirges sameby.

Lars-Anders Baer, ordförande för Louokta-Mávas sameby i Norrbotten, ser Girjas seger över staten som en upprättelse.

— Staten tog över förvaltningen för 134 år sedan, 1886. Nu är det dags att vi får ta hand om de här platserna, säger han.

Det finns i dag ett 50-tal samebyar i Sverige, varav ett 15-tal ligger i fjällområdena och alltså skulle kunna komma att omfattas av samma rättigheter som Girjas sameby fått genom utslaget i HD.

Källa:
Efter Girjas-domen – fler samebyar kan stämma staten


  • Publicerad:
    2020-01-26 19:45