STUDIO BOTHNIA. I kvällens avsnitt av Studio Bothnia avhandlar Robert Eklund och Simon Holmqvist Girjasmålet och diskuterar den stora samefrågan.

Girjasmålet började 2009 då Girjas sameby stämde svenska staten för att få jakt- och fiskerätt över hela det område som samebyn förfogar över. Processen har haft många vändor och avgjordes slutligen i Högsta domstolen den 23 januari. HD dömde till samebyns fördel, vilket innebär att staten förlorar rätten att upplåta jakt och fiske på sin egen mark till förmån till de samer som ingår i samebyn.

Var beslutet rätt? Vad innebär det för Girjas sameby, för andra samebyar och för samer i allmänhet? I detta avsnitt av Studio Bothnia går Robert Eklund och Simon Holmqvist igenom allt detta och mycket mer.

Dessutom kommer David Nilsson från Mer än ord att visa hur man tjärar träskidor.

Stöd Studio Bothnia – swisha till 0702518079!

Ni som donerar och inte vill ha ert förnamn uppläst i programmet, meddela det i donationsmeddelandet genom att skriva ”ej namn”.

Om Studio Bothnia

Studio Bothnia är ett webbtv-projekt från Näste 6 och en del av Nordfront TV. Budskapet som förs ut i sändningarna kommer i stort att vara i linje med det som rörelsen står för. I vissa, ofta mindre viktiga, frågor är dock åsikterna mer personliga.

Fasta programledare: Robert Eklund och Simon Holmqvist.

Studio Bothnia kommer även att ha med gäster i avsnitten.


  • Publicerad:
    2020-02-08 18:06