SAMEFRÅGAN Minst en ren ska ha stulits och ytterligare fyra skadeskjutits utanför Harads i Bodens kommun. Samebyn Sirges uppger nu att man söker efter fler skadeskjutna renar.

Under måndagseftermiddagen upptäckte renskötare från samebyn Sirges blodspår i snön i närheten av deras renflock utanför Harads i Boden. Blodspåren upptäcktes längs ett skoterspår vid vägen, skriver SVT Norrbotten.

En ren ser ut att ha släpats in i bilen medan minst fyra skadeskjutna djur verkar ha flytt in i skogen, uppger en representant för samebyn till SVT. Just nu håller renskötarna på att lokalisera de skadeskjutna renarna, samtidigt som man letar spår efter fler.

Polisen var på plats i Harads under tisdagsförmiddagen. Man gjorde en brottsplatsundersökning och letade med både helikopter och hundpatrull. Till SVT vill polisen på tisdagen inte uttala sig om några teorier.

— Det jag vet är att de i går upptäckte att flera renar skadats och det finns en misstanke att en dödats, och den renen är borta, säger Marie Andersson, presstalesperson vid polisens regionledningscentral.

Historiskt har tjuvjakt på ren kunnat kopplas till konflikter mellan renägande samer och svenskar i Norrbotten. Sirges samebys ordförande Mikael Kuhmunen säger att han inte har några större förhoppningar på att den misstänkta tjuvjakten ska få någon lösning.

— Nog har jag varit med om skjutna renar tidigare men inte så här många samtidigt. Man undrar ju vad det är för människor som kan plåga djur på det här sättet, säger Kuhmunen.

— Allvarligt talat förväntar jag mig ingenting. Jag hoppas dom får fram något men har inte stora förhoppningar men det var bra att polisen kom hit, tillägger han.