Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Samerna försöker ta kontroll över fler områden

Girjas sameby vann i domstol 2020 Nu skickar fyra andra in stämningar.

Robinson-lappen dömd till fängelse för barnporrbrott

Trodde att han chattade med småbarnsmor som vilja sälja sin 3-åriga dotter Ännu en pedofil bakom lås och bom tack vare Dumpen.

Robinson-lapp misstänks för grovt barnpornografibrott

Renskötaren från Borgafjäll hamnade på nionde plats i Robinson 2019 Den ”i särklass mest sadistiske” pedofil som Dumpen avslöjat. 

Fyra frias för grovt jaktbrott efter samisk björnjakt

Ska ha jagat skadeskjuten björn med skoter över stup Inte bevisat, enligt Luleå tingsrätt.

Flera skadeskjutna renar i Bodens kommun

Sameby misstänker att minst en ren stulits Polisen har letat med helikopter.

Kulturministern gör bort sig igen – kunde inget om samer

Trots att hon är ansvarig för samiskt språk och kultur Har tidigare inte kunnat ge exempel på svensk kultur.

Gata i Gällivare byter namn: ”kopplingar till rasbiologi”

Olof Bergqvist hade kopplingar till rasbiologiska institutet Döps efter svensk FN-ambassadör istället.

Gata i Gällivare namngiven efter separatist föreslås döpas om

”Samernas särart hotad om de tvingas in i svenska skolor” ”Nej, separatism är rasism!”

Robert Mathiasson: “Lägg ner Sametinget”

POLITIK. Debattören och före detta kommunistledaren Robert Mathiasson anser att Sametinget är en etnisk församling som bedriver identitetspolitik och därför bör läggas ner i demokratins namn.

Efter HD:s dom: Allt hätskare stämning kring Girjas sameby – sju renar hittades dräpta i helgen

NORRBOTTEN. Efter Högsta domstolens avgörande att Girjas sameby tar över förvaltningen av all jakt och fiske från staten inom sina domäner har medlemmar i samebyn klagat över en allt mer hätsk stämning. Under helgen upptäcktes att någon skjutit ihjäl sju av samebyns renar och lämnat dem vid vägen.

Oro bland lokalbefolkningen och “näthat” – starka reaktioner efter samebyns seger i HD

INRIKES. Efter segern för Girjas sameby i Högsta domstolen förra veckan har reaktionerna varit starka – allt från oro bland jägare och lokalbefolkning till förbittrade kommentarer på sociala medier.

Efter historiska HD-domen – fler samebyar redo att stämma staten

INRIKES. Efter den historiska domen i Högsta domstolen tidigare i veckan, när svenska staten förlorade mot Girjas sameby, är nu fler samebyar redo att stämma staten för att få ensamrätten att upplåta jakt och fiske i sina områden.

Staten förlorade mot sameby i HD – “Urminnes hävd gäller”

INRIKES. I ett uppmärksammat mål ger Högsta domstolen Girjas sameby rätt mot svenska staten. Utfallet innebär bland annat att samebyn får ensamrätt att upplåta småviltsjakt och fiske inom sitt område med hänvisning till urminnes hävd.

Samernas huvudstad flyttas från Lappland till Jämtland

INRIKES. Sametingets beslut i veckan att flytta sin huvudstad från Kiruna till Östersund förvånade många. Bakgrunden är den etniska konflikten mellan svenskar och samer i Lappland, samt konflikten mellan renägare och vänstersamer, samt att Sametinget genom flytten bättre kan hävda rättigheter till landområden och naturresurser utanför Lappland.

Studio Bothnia #10: Lidande lappar, rafflande rapporter och sanslösa sosserifasoner SWISH: 0702518079

STUDIO BOTHNIA. Ikväll är det dags för ytterligare ett avsnitt av Studio Bothnia, med flertalet spännande ämnen. Dessutom ett nytt avsnitt av succéprogrammet Kulturbunkern.

Olle Sarri bejakar bevarandet av den samiska människorasen

RASISM. Att hålla människoraserna rena är viktigt även för Stockholmssamen Olle Sarri.

SR: Vänsterextremistens rasismstudie var högerextrem

”ETNORAS”. Ett storbråk har uppstått på Umeå universitet mellan rasförnekande svenska vänsterforskare och rastroende samiska vänsterforskare. Striden handlar om huruvida ras existerar, och om samer har en ”kultur” och en ”egen historia”. Om de svenska forskarna vinner kan vänsterteorin om att ”det finns inga svenskar/alla är svenskar” komma att överföras till att ”det finns inga samer/alla är samer”.

Vänsterextrem rasism-studie kan innehålla fel

INRIKES. Socialdemokraternas rasism-studie som gjorts via Sametinget, Umeå universitet och en vänsterextrem HBTQ-same kan vara felaktig. Resultaten kan behöva ändras, varnar nu Umeå universitet.

De flesta samer anser att de utsätts för rasism

ETNOCENTRISM. 9 av 10 renskötare upplever att de utsätts för rasism, enligt en ny rapport från Umeå universitet. Nu ska rasismen bekämpas genom att öka kunskapen om varför det är viktigt att urfolk har större rättigheter än de folkgrupper som betraktas som invandrare.

Samiska maskeraddräkter orsakade kritikstorm

INRIKES. Företaget Partykungen har råkat ut för en kritikstorm från framför allt samiskt håll efter att ha sålt maskeradkläder som föreställde samiska folkdräkter. Nu drar företaget tillbaka dräkterna och ber om ursäkt.

Miljöpartiet kräver sanningskommission för påstådda övergrepp mot samerna

INRIKES. Miljöpartiet ställer sig nu på samernas sida och kallar det för ett historiskt övergrepp när svenskar på 1600-talet ”invandrade” till Sápmi.

Kyla, marknad och samiska “motdemonstranter” – Näste 6 på historiskt besök i Jokkmokk

MOTSTÅNDSRÖRELSEN. Näste 6 passerade polcirkeln och besökte Jokkmokks marknad. Där genomfördes Nordiska motståndsrörelsens nordligaste offentliga aktivitet någonsin.