INRIKES. Företaget Partykungen har råkat ut för en kritikstorm från framför allt samiskt håll efter att ha sålt maskeradkläder som föreställde samiska folkdräkter. Nu drar företaget tillbaka dräkterna och ber om ursäkt. 

En av partydräkterna på Partykungens hemsida. Foto: Screenshot partykungen.se

De samiska maskeraddräkterna som sålts av företaget Partykungen har väckt starka känslor hos många samer. Även företagets beskrivningar av dräkterna i annonsen har skapat irritation:

”Med denna fina dräkt kan ditt barn få chansen att få uppleva hur det är att vara same.”
”Ta på dig den här ljuvliga dräkten och förtydliga gärna ursprunget med en samisk flagga i rött, grönt, gult och blått.”
”Om du vill representera ursprungsbefolkningen som finns i Sverige, Norge och Finland kan du klä ut dig till en same på nästa maskerad.”

Annonserna började snabbt sprida sig på sociala medier under fredagen. Många var djupt upprörda och uppmanade andra att ta kontakt med företaget och anmäla annonsen. Med anledning av kritiken har dräkterna plockats bort från hemsidan.

— Vi beklagar att dessa dräkter kommit ut på vår sajt och ber om ursäkt till de som tagit illa vid, skriver Joel Svensson, Partykungens VD till Sameradion. Vi har full förståelse för de reaktioner vi fått och har därför valt att ta bort dessa från vårt sortiment.

Flera av dem som har anmält företagets annonsering och dräkterna kallar det för kulturell appropriering, vilket kortfattat betyder att personer eller företag respektlöst använder sig av attribut som förknippas med andra kulturer, ofta förtryckta minoritetsgrupper.

En av dem som reagerade starkt på annonsen var 43-åriga Pernilla Tengberg Eliasson. Hon bor i Överkalix men kommer från Kiruna och är same:

— Det här är en djup kränkning mot vår minoritetsbefolkning, säger hon, och fortsätter:

— När man säljer en maskeraddräkt som är baserad på ett samiskt plagg så spär man på den rasism som redan finns i vårt samhälle. De tar vårt kulturella arv och gör det till ett skämt. Är det okej att skämta om det här – att klä ut sig till en ”sexig sametjej”?

Källa:
Partykungen tar bort samiska fejkkoltar efter kritik


  • Publicerad:
    2018-09-24 12:10