DO: Inte fel av läkaren att ange ”same” i journalen
INRIKES • Läkaren kombinerade frågor om patientens fysiska tillstånd med frågor rörande hennes etnicitet. Då hon tyckte han tog upp irrelevant och diskriminerande information i journalen, anmälde hon honom.
I Läkartidningen berättas om en kvinna i norra Sverige som under ett bokat läkarbesök hösten 2022 i själva verket träffade två läkare. En av dessa ställde till kvinnan den för henne oväntade frågan om hon händelsevis råkar vara av samiskt ursprung. Hon uppger sig då ha bevittnat honom tillföra hennes jakande svar på den frågan till sina journalanteckningar tillsammans med kommentaren att hon ”faktiskt inte har för vana att uppsöka vården i onödan”.
Kvinnan tolkade denna senare kommentar som ”diskriminerande och kränkande”, då läkaren enligt henne här förutsätter att samer normalt okynnes-uppsöker vården. Då hon även fann läkarens omnämnande av hennes etnicitet vara ”irrelevant för undersökningen” upprättade hon en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen (DO), som nu har kommit med sitt utlåtande.
I svaret framhålls att etnicitet mycket väl kan ha relevans för vården. Vad kvinnans uppfattning att läkaren skulle ha förmedlat uppfattningen att samer som grupp är särskilt benägna att utan rimlig orsak kontakta vården, är problemet enligt DO att ord här står mot ord, då läkaren uppger sig endast ha återgivit den kommentar som hon själv enligt honom fällt med innebörden att hon ”faktiskt inte brukar uppsöka vården i onödan”.
DO beslutar att inte driva detta ärende vidare med motiveringen att ”ingen diskriminering i diskrimineringslagens mening” kan påvisas, samt eftersom ”patienten inte på något sätt missgynnats i sin kontakt med vården”.