MOTSTÅNDSRÖRELSEN. Under helgen genomförde Näste 6 den nordligaste offentliga aktiviteten i Nordiska motståndsrörelsens historia. En delegation åkte norr om polcirkeln för att sprida det nationalsocialistiska budskapet på Jokkmokks marknad – en plats som kulturmarxistiska Stockholmssamer på besök beskrev som ”samernas urhem”.

Under helgen arrangerades Jokkmokks marknad, enligt legenden för 413:e gången. Marknaden i Jokkmokk är en årligt återkommande attraktion som besöks av människor från inte bara Norrbotten, utan även övriga Sverige och världen. Ett femtontal rejält påpälsade medlemmar från Näste 6 valde att ta sig den långa vägen till midnattssolens land för att sprida budskapet om att Nordiska motståndsrörelsen satsar i valet och ställer upp med kandidat i Bodens kommun.

Jokkmokk ligger norr om polcirkeln och ibland kan temperaturen under Jokkmokks marknad sjunka ned mot – 40 grader Celsius. För dagen fanns hot om att det åtminstone skulle bli 25 grader kallt, men turligt nog stannade termometern på minus femton. Det var dock nog för att mobiltelefonerna skulle komma att fungera dåligt, varför vi tyvärr hade svårigheter att uppdatera från Twitter under dagen.

Efter en lång bilfärd blev vi anvisade parkering för våra bilar och kunde snart se ut en bra plats för att dela flygblad på. Vi ställde upp med fanor i en korsning strax utanför marknadsområdet, där ett ström av människor passerade för att komma till och från marknaden.

Näste 6 ställer upp utanför marknadsområdet i Jokkmokk. Foto: Nordfront.se.

Ganska snart visade polisen, som parkerat ett hundratal meter från platsen, intresse för vår aktivitet. Till vår stora förvåning så smög de sig endast fram och höll sig sedan passiva i bakgrunden, utan att ens ta kontakt. Efter en stund valde nästeschef Robert Eklund att gå fram till polisen och undra ifall de funderade över något, eftersom de tycktes övervaka flygbladsutdelningen noga. Det visade sig att de undrade ifall det skedde något lagbrott på plats, framförallt ”brott mot ordningslagen”. Detta eftersom vi hade fanor, men de var inte helt säkra på sin sak utan förklarade att de skulle fortsätta att fundera.

Foto: Nordfront.se.

Många marknadsbesökare fick samtidigt möjlighet att ta del av Nordiska motståndsrörelsens nya flygblad, som informerar om det kommande valet och om varför man ska lägga sin röst på just Motståndsrörelsen. Marknadsbesökarna verkade vara väl medvetna om Nordiska motståndsrörelsens existens, både de som var positivt inställda och de som var mindre positiva.

Foto: Nordfront.se.

Medan jag själv agerade fanbärare en stund kom en sympatisör och frågade ifall han fick ta ett foto, vilket han självklart fick. Han berättade sedan att han självklart skulle komma till Boden och demonstrera med Motståndsrörelsen den första maj.

Av tradition så är Jokkmokks marknad något av ett fylleslag, varför ett antal politiska motståndare valde att ge sig in i diskussioner med mer mod än förberedelser. En dam med Stockholmsdialekt frågade exempelvis undertecknad vad jag gjorde i ”samernas urhem”. Efter en stunds diskussion konstaterade hon högljutt att varken jag eller Bo Nilsson ansåg att man kunde vara same och svensk på samma gång. Men när jag frågade ifall hon ansåg att även jag kunde vara både same och svensk samtidigt svarade hon:

— Nej, du är ju inte same!

I diskussion om svenskhet och samiskhet. Foto: Nordfront.se.

Men det faktum att jag inte kan vara same också innebär att en same inte kan vara (etnisk) svensk resulterade bara i floskler i form av retoriska frågor såsom ”varför dela upp människor i fack?”, påståenden om att samer är ett ”ursprungsfolk” till skillnad från svenskar och hennes nyvunna insikt om att ”det spelar ingen roll om man är same eller svensk”. Påpekandet att man faktisk delar upp människor i fack när man påstår att en svensk inte kan vara same var så provocerande att diskussionen inte ens kunde fortsätta.

Efter en stund började personal från ett café att komma ut och påstå att vi inte fick stå på trottoaren utanför. då dessa tydligen ”ägda marken”. Ganska snart blev det en folksamling av sturska meningsmotståndare, sympatisörer och åskådare som alla hamnade i en vild diskussion kring huruvida man får nyttja sin yttrandefrihet på allmän plats eller ej.

Samer börjar samlas kring caféet som sades sig äga trottoaren. Foto: Nordfront.se.

Vi var förstås kompromisslösa och förklarade att vi tänker fortsätta att stå på den plats som valts ut och att vi inte är intresserade av att flytta till ett ”bättre ställe”. Då började en äldre kvinna dundra om att vi borde ”skämmas” över våra åsikter istället. Men vi förklarade väldigt lugnt och tydligt att vi alla här var oerhört stolta över att vara nationalsocialister, vilket tycktes göra kvinnan mållös. Allt medan polisen stod en bit bort och lugnt såg på.

Är gatan ”privat mark” där yttrandefrihet inte gäller? Foto: Nordfront.se.

När cafépersonalen efter många om och men valde att fortsätta arbeta istället för att försöka hävda sin äganderätt över en trottoar fick vi mycket beröm av marknadsbesökare som menade att vi absolut skulle stå på oss och inte flytta en tum.

Medan vi fortsatte att dela flygblad med information om det kommande valet och talade med marknadsbesökare började en grupp med mestadels yngre kvinnor i traditionella sameutstyrslar att samla sig, viska till varandra samt diskutera med polisen. När vi till slut rullade ihop våra fanor och började gå så åkte en sameflagga upp och gruppen började skandera ”inga nazister på våra gator!”.

Då vi upptäckte att vi saknade ett par sympatisörer som åkt med för att gå på marknaden fick vi invänta dem och stod således kvar en stund för att bevittna den samiska motdemonstrationen. Med tanke på valet av ramsor så var de uppenbart inspirerade av globalistgrupper i södra Sverige som förnekar att etnicitet existerar överhuvudtaget, vilket framstod som rätt lustigt när de stod iklädda sina etniska dräkter och höll upp fanan som representerar deras etnicitet.

Om samerna i Jokkmokk är så mån om att överleva som folk så borde de förstås allvarligt överväga nationalsocialismen, istället för att sålla sig till de krafter som arbetar intensivt för att se till att det varken ska finnas nordbor eller samer kvar i Norden i framtiden.

I efterhand har en grupp samer, med en Henrik Blind i spetsen, spridit den falska nyheten att vi skulle ha ”jagats bort” av den så kallade motdemonstrationen. Eftersom Blind-Henrik måste ha varit på plats borde han ha noterat att ingen av hans kamrater vågade göra något för än vi började packa ihop och att det räckte med att ta upp mobiltelefonen och börja filma för att samtliga skulle bli tysta och vända sig bort. Detta kan kanske förklara varför han efter lite mothugg tycks ha inaktiverat funktionen att kommentera det Facebookinlägg som han sprider.

Det var i vilket fall en otroligt lyckad aktivitet – Nordiska motståndsrörelsens nordligaste offentliga aktion någonsin och kanske den första offentliga nationalsocialistiska aktionen ovan polcirkeln i historien. På vägen hem stannade vi i Boden för att hålla månadsmöte och trots att många var trötta efter dagen och den långa bilresan så hade Jokkmokk fyllt samtliga med ordentlig kamplust. Alla var överens om att Jokkmokks marknad måste bli en årlig tradition för Näste 6.


  • Publicerad:
    2018-02-06 08:59