NORRBOTTEN. Att skolbarn knarkar och säljer droger i skolans lokaler händer nu överallt i Sverige. Men oftast uppmärksammas inte problemen utan göms istället undan. I Boden har dock rektorn gått ut med informationen i ett brev till föräldrarna.

”Elever sålde droger och knarkade” rapporterar lokaltidningarna i Norrbotten. Det handlar om högstadiet Stureskolan i Boden och det är inte första gången ett så kallat ”drogutbrott” briserat i skolans lokaler.

Knark blir allt vanligare på skolor i Sverige. Allt fler unga känner att de har medias och makthavarnas stöd i sitt droganvändande. Många centerpartister och liberaler som besöker skolorna i informationssyfte är öppet för att legalisera knark i Sverige, och det påverkar barnen.

— Det händer på alla skolor, berättar rektorn Petronella Sirkka om knarkförsäljningen.

Rutinen vid de återkommande drogutbrotten i Boden är att elever som knarkar hålls kvar på skolan tills vårdnadshavare och polis är tillkallade. I de fall barnen är under 15 år får dock inte polisen besluta om urinprov och blodprov på barnen, och de kan inte heller straffas för sina brott. Det har politikerna bestämt.

Eftersom föräldrarna redan har fått kännedom om skolans knarkförsäljare har rektorn skrivit ett brev för att informera om verkligheten på landets skolor:

— Det skulle kännas konstigt att inte ta upp att skolan haft problem med narkotika när säkert en del av föräldrarna redan hört talas om det, säger rektor Sirkka.

Med hänvisning till skolplikten får knarklangarna gå kvar på Stureskolan med de andra barnen. Detta trots att rektorer för grundskolan har möjlighet att omedelbart stänga ute elever från skolan under en veckas tid.

I gymnasieskolor gäller hårdare regler, eftersom undervisningen är frivillig. Där har rektorer makt att stänga ute elever under två veckors tid, och efter en utredning förlänga utestängningen till maximalt två år.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2018-02-11 10:30