MOTSTÅNDSRÖRELSEN. Under söndagen tipsade Nordfront SVT Norrbotten om att ”nazisterna i Nordfront” kommer att ställa upp i kommunfullmäktigevalet i Boden. Det exklusiva tipset resulterade i gratisreklam i form av både artikel och TV-inslag.

SVT uppmärksammar Bo Nilssons kandidatur till Bodens kommunfullmäktige. Skärmdump: svt.se.

I samband med Nordendagarna i lördags presenterade Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg tre kandidater som ska ställa upp i kommunalvalet 2018.

En av dessa är veteranen inom den nationella rörelsen Bo Nilsson, som kommer att vara Motståndsrörelsens kandidat i Boden i Norrbotten.

LÄS ÄVEN: VAL 2018: Här är Motståndsrörelsens första kandidater

För att informationen om Nilssons kandidatur lättare skulle kunna nå ut till Bodens invånare så beslutade sig Nordfront för att tipsa SVT Norrbotten om den exklusiva nyheten. Eftersom SVT knappast är intresserade av att gå Nordfronts ärenden så ringde Simon Holmqvist in i egenskap av ”orolig medborgare”, en taktik som resulterade i att SVT Norrbotten levererade både en artikel, där bland annat Expojuden Jonathan Leman bereddes utrymme att beklaga sig, samt ett inslag i det lokala nyhetsprogrammet Nordnytt.

I artikeln tvingas Leman erkänna att Expo underskattat Motståndsrörelsens medlemsantal i deras senaste ”granskning” av organisationens medlemmar.

— Tittar man på hur många de samlar till sina demonstrationer så ger det en fingervisning om att de har vuxit sedan 2015. Så sent som första maj i år samlades över 600 under en demonstration i Falun, säger Leman till SVT.

Nordfront har talat med Simon Holmqvist om det lyckade tilltaget.

Hej Simon! Varför valde du att tipsa fiendemedia om att Bo Nilssons kandiderar till Bodens kommunfullmäktige?

Vi vill förstås att så många som möjligt redan nu får kännedom om att Motståndsrörelsen har en kandidat i de orter där vi tänker ställa upp. Även om många bodensare besöker Nordfront regelbundet så är det förstås tyvärr desto vanligare att de tittar på Nordnytt. Genom åren har man kunnat notera att Motståndsrörelsen bara tjänar på uppmärksamhet i massmedia, oavsett hur de väljer att uppmärksamma organisationen. Motståndsrörelsen hade redan offentliggjort informationen och gratisreklam på bästa sändningstid i public service är förstås ovärderligt för den valkampanj som Näste 6 kommer att bedriva i Boden.

Hur gick det till när du tipsade SVT?

Jag ringde bara och förklarade att jag hade ett riktigt ”hett tips”, vilket personen som svarade tyckte lät intressant. Jag berättade då att jag hört att ”nazisterna från Nordfront” tänker ställa upp i Bodens kommunalval och att kandidaten är Bo Nilsson. Han som svarade blev eld och lågor och bekräftade att det var ett oerhört bra tips och frågade om jag hade mer information, men jag förklarade att allt jag vet är vad som står på nordfront.se. SVT reagerade förstås precis såsom vi planerat när de under måndagen skrev en hetsartikel med rubriken ”Dömd nazist kan ta plats i Bodens kommunfullmäktige” och presenterade Bosses kandidatur och Nordfronts löpsedel på bästa sändningstid i Nordnytt.

Bodensare positiva till Bo Nilsson
I inslaget från Nordnytt intervjuades fyra bodensare, inklusive Bodens lokale moderatledare Olle Lindström, om vad de ansåg om Nilssons kandidatur. Föga förvånande var samtliga negativa, förutom en ung tjej som tyckte att ”alla förtjänar en chans”. Senare bad SVT även Bernt Drugge, gruppledare för Sverigedemokraterna i Boden, kommentera Nilssons kandidatur och det faktum att han var med och grundade det parti som han själv representerar.

– Jag vet inte hur jag ska kommentera det. Det känns såklart olustigt, men alla nya partier kan ju ha speciella personer med till en början och han var ju bara med några år, säger Bernt Drugge, som menar att det känns ”obehagligt” att behöva konkurrera om väljarna med Motståndsrörelsen i kommunalvalet.

Nordfront har därför gjort en egen undersökning och frågat några röstberättigade invånare i Boden kommun om vad de anser om att Motståndsrörelsen ställer upp i just deras hemstad.

Andreas, 32:

”Jag tycker det är riktigt roligt att se ett parti med en radikal politik komma till tals på en sådan lokal nivå. Boden har drabbats illa av massinvandringen genom åren och vi behöver en stark politisk vilja för att slå bukt på det helt klart. Bo Nilsson har bra kontakt med folket i staden, han är född och uppvuxen i bygden och har goda chanser att bli vald.”

Katharina, 35:

”Jag tycker det är bra att en representant från den politiska oppositionen kommer in och utmanar i det mångkulturella Boden. Det kommer jämna ut spelplanen något.”

Hubbe, 18:

”Jag är inte så insatt i politik och måste läsa på mer, men har hört bra saker om Bo Nilsson så självklart får han mitt stöd.”

Läs även SVT:s artikel ”Dömd nazist kan ta plats i kommunfullmäktige” och se nyhetsinslaget från Nordnytt.


  • Publicerad:
    2017-08-29 15:05