MOTSTÅNDSRÖRELSEN. Lördag den 2 september samlades medlemmar från Näste 6 med sympatisörer i Jävre utanför Piteå för att ha en banderollaktion, dela ut flygblad samt grilla.


Filmklipp från den lyckade banderollaktionen i Jävre.

Dagen inleddes med att medlemmar från kampgrupperna 601 och 604, tillsammans med ett par sympatisörer, samlades i samhället Jävre i Norrbotten. Med sig hade man bland annat banderoll, fanor, en hög med Nordfronttidningar samt en kartong med flygblad.

Gruppen delade sedan upp sig. Undertecknad tillsammans med fyra andra tog fanor och banderoll till den bro som går över e-4:an i Jävre, medan en annan grupp åkte iväg för att dela ut Nordfronts papperstidning och antiglobalistiska flygblad.

Utdelning av Nordfronts papperstidning i Jävre. Foto: Nordfront.se.

Väl på bron vecklades sedan fanor och banderoll ut och visades upp för trafikanterna på e-4an. Budskapet på banderollen var ”Stoppa massinvandringen” – en uppmaning som uppenbarligen var populärt hos många av Norrbottens trafikanter.

Flertalet bilar tutade, vinkade och gjorde tummen upp. Några modiga själar bjöd även på en och annan segerhälsning.

”Stoppa massinvandringen” var ett budskap som många bilister uppskattade. Foto: Nordfront.se.

Väl uppe på bron, som var en kombinerad bil- och gångbro, stannade flera personer för att tala med Näste 6:s motståndsmän. En man undrade exalterat ifall vi hade några T-shirtar att sälja. Då vi förklarade att vi tyvärr inte hade något sådant med oss frågade han istället om vi åtminstone inte hade någon keps. Efter att ha blivit hänvisad till Nordfront förlag körde mannen till slut vidare och önskade motståndsmännen lycka till i kampen.

Alla var dock inte lika imponerade över budskapet. Två kvinnor i udda utstyrsel stannade sin bil vid platsen och började filma. Jag hann dock bara ta upp mobilen innan de snabbt försvann från platsen.

Med tanke på hur hungrig norrbottnisk lokalmedia visade sig vara på nyheter om Motståndsrörelsen i samband med att SVT Norrbotten tipsades om Bo Nilssons kandidatur i Norrbotten, så tänkte vi ge dem ett försprång. Pite tidningen (PT) svarade dock inte på deras tipsnummer, men man kunde skicka in tipsbilder via mms, med löfte om att ”Månadens tips/bild” skulle belönas med 2 500 kronor. Vi tog därför en bild på aktionen och skickade in till tidningen, som dock inte dök upp.

Bilden som Pite Tidningen fick som tips. Är den inte värd 2 500 kronor? Foto: Nordfront.se.

Några som däremot dök upp var polisen, som svängde in vid ICA butiken som ligger i anslutning till bron. Alla började förbereda oss sig på lite hederliga politiska trakasserier från systemets hantlangare, men efter en stund började vi inse att något inte stämde. Efter att ha undersökt saken närmare insåg vi att polisen hade stannat vid butiken, väl utom synhåll för oss. Där stod polisbussen parkerad, utan att någon ens klev ut.

Den politiska polisen dyker upp. Foto: Nordfront.se.

Två timmar senare smög polisbussen på oss på bron och stannade strax bredvid oss, varpå nästeschef Robert Eklund gick fram för att hälsa på dem. Poliserna berättade helt spontant att de suttit i två timmar och väntat på att få tag på Justitiekanslern (JK) för att få besked om huruvida banderollen var laglig eller ej.

— Vad står det på banderollen? frågade en av poliserna, som alltså antydde att de ville beslagta en banderoll utan att ens känna till vad som stod på den.

Eklund förklarade att ”Stoppa massinvandring” förstås är inom ramen för vad yttrandefriheten medger och att JK redan meddelat detta vid flertalet tillfällen.

Poliserna ville inte heller vänta längre på att JK skulle avbryta sin lördagsledighet för en banderoll som protesterar mot massinvandringen, utan meddelade att de skulle återvända till Piteå. Innan de åkte ville poliserna förstås veta hur länge vi tänkte stå kvar, det fanns tydligen de som ansåg att vi ”väckte anstöt”.

— Tills vi blir less, förklarade Eklund.

Robert Eklund förklarar för polisen att ”Stoppa massinvandringen” är ett legalt budskap. Foto: Nordfront.se.

Aktionen fortlöpte sedan precis som vanligt och ytterligare några bilister valde att köra upp på bron för att samtala med motståndsmännen. En vänlig herre ville till och med sälja sin motorcykel till oss, då han tyckte att den skulle passa perfekt till flygbladsutdelning.

Flygbladsutdelning, grillning och fornminne
Samtidigt som vi hade vår banderollaktion så hade en annan grupp delade ut ett stort antal Nordfronttidningar och ett tusental flygblad i Jävre och Piteå.

Ett tusental globalistflygblad delades ut i Piteå under dagen. Foto: Nordfront.se.

När den andra gruppen var klar och återvänt till Jävre sammanstrålade vi och begav oss till en grillplats uppe på Högberget. Alla var hungriga efter dagens aktiviteter så samtliga passade på att grilla korv på plats.

Ju högre kötthalt desto bättre smak på korven – just denna hade en kötthalt på 88 procent. Foto: Nordfront.se.

Över Högberget går också ett stråk som kallas för Arkeologstigen, som bland annat innefattar Sveriges nordligaste och Norrbottens största gravfält.

Utsikt över Bottenviken från Högbergets topp. Foto: Nordfront.se.

En av bronsåldersgravarna ligger på Högbergets krön, med en magnifik utsikt över havet. Under bronsåldern stack Högberget upp som en 40 meter hög ö mitt i havet och där valde våra förfäder att resa en gravhög över sin hövding. För de som passerade den norrbottniska kusten med båt kan ingen ha missat detta magnifika monument.

Bronsåldersgravhögen restes under en tid då Högberget var en ö, för att ingen som seglade förbi skulle missa monumentet över personen som ligger begravd under. Foto: Nordfront.se.

En intressant sak med denna gravhög är att det bredvid finns en labyrint lagd med stenar, av den typen som kallas för trojaborg eller träleborg. Dessa kullerstenslabyrinter återfinns på flera platser i Europa och i Norden kan man ofta hitta dem i närheten av gamla fiskeläger.

Det finns dock fler exempel på labyrinter vid bronsåldersgravar och nästan samtliga kullerstenslabyrinter i Norden härrör från medeltiden, vilket även gäller labyrinten på Högberget som daterats till 1200-talet.

Medeltidslabyrinten nedanför gravhögens fot. Foto: Nordfront.se.

Varför skapade Jävrebor på 1200-talet en så kallad trojaborg vid den 3000 år gamla gravhögen? Uppenbarligen ansågs labyrinterna ha någon slags magisk betydelse, där historiker tror att man i hemlighet höll ”fruktbarhetslekar”, eller så kallade jungfrudanser.

Att de kristna nordborna valde att förlägga dem vid platser där deras hedniska förfäder vilade är ett bevis på hur starkt folktron och vördnaden för tidigare generationer faktiskt var under medeltiden och man tror att fruktbarhetsriter vid trojaborgar fortfarande hölls en bra bit in på 1700-talet i Norden.

Att dansa runt midsommarstången är en annan fornnordisk fruktbarhetsrit som lever kvar än idag.

Efter besöket vid gravhögen och trojaborgen packade man ihop och begav sig hemåt. Alla var överens om att det blev en oerhört lyckad dag, med både propagandaspridning, banderollaktion, social aktivitet och besök vid en historisk plats.

Med tanke på hur mycket uppskattning Norrbottens bilister visade för budskapet bådar det gott inför nästa års val, då Nordiska motståndsrörelsen ställer upp med Bo Nilsson som kandidat i Bodens kommun.


  • Publicerad:
    2017-09-08 08:00