NORRBOTTEN I Norrbotten har det skett fyra mord sedan december, något som är exceptionellt. Trots detta tvingas poliser i länet åka till Stockholm för att hjälpa utreda gangstermord.

På bara en och en halv månad har fyra mord skett i Norrbotten. Det rör sig bland annat om en iranier som misstänks ha mördad sin 8-årige son i Luleå, samt en tungt kriminellt belastad afrikan från Stockholm som misstänks för dråp i Gällivare, vilket Nordfront tidigare avslöjade.

Det senaste mordet skedde i byn Lainio utanför Kiruna, där en 76-årig man hittades död i en bil för några veckor sedan.

Till DN uppger Per Anders Heikkilä, som är Norrbottenspolisens chef för grova brott, att något liknande aldrig skett i länet.

— Det här är exceptionellt, det är fyra mord som har skett under loppet av en och en halv månad, säger Heikkilä.

Heikkilä säger att han förstår att mordserien gör folk upprörda, men han poängterar att inget tyder på att brotten har med varandra att göra.

— I samtliga ärenden har vi folk häktade på sannolika skäl. Jag ser inte att det är ett tecken på att brotten kommer att öka i Norrbotten.

Norrbottenspoliser måste bistå i huvudstaden

Samtidigt har gängmorden i Stockholm eskalerat under samma tid. Det är nu så illa att Stockholmspolisen, som har flest poliser per capita i hela landet, inte längre klarar att hantera situationen själva. En mängd poliser från bland annat Norrbotten och Västerbotten har därför åkt ned till Stockholm för att bistå kollegorna i huvudstaden.

Men enligt Per Anders Heikkilä ska detta inte påverka mordutredningarna.

— Vi prioriterar alltid de grova brotten, det är andra ärenden som får vänta lite. Det kan handla om ärenden där vi inte har frihetsberövade, till exempel mängdbrott.

Lappland, som delas upp i polisområdena södra Lappland och norra Lappland, har på vardagsnätter vanligtvis endast en polispatrull per område i tjänst. Dessa ska täcka områden lika stora som Danmark respektive Kroatien, eller ungefär en fjärdedel av Sveriges yta tillsammans.

Avståndet i dessa delar av landet gör i sig att polisarbetet blir svårt.

— Avstånden är en utmaning, det tar flera timmar att åka till Lainio från Luleå. Det är färre som har sett något, det finns inga övervakningskameror. Samtidigt har vi ortsbor som berättat vad de sett, det är en förutsättning för att vi ska gå i mål med den här typen av utredningar, säger Per Anders Heikkilä.