SKELLEFTEÅ. Gymnasieskolan Balderskolan har länge haft stora problem med rasfrämlingar som trakasserar och förföljer svenska elever. Efter denna terminsstart har läget blivit så akut att elever går ut i lokaltidningen och anklagar lärarna för att blunda för problemet.

balderpolis

Lärare blundar för problemen på den mångkulturella Balderskolan.

Skellefteås lokaltidning Norran skrev under gårdagen en artikel om problem i samband med terminsstarten på Balderskolan, som är Skellefteås största gymnasieskola. Enligt Norran beskriver tre kvinnliga elever de pratat med situationen som att det finns ”killar som är lite väl på”.

Skolans ledning och de lärare Norran intervjuar har dock en lite annan syn på saken och tonar ner det hela. Bland annat skyller man på trängsel på grund av ombyggnationer. Salah Shams, ”elevstödjare” vid Balderskolan, utvecklar:

— Det är bland annat tjejer som upplever det som obehagligt när killar busvisslar och är kontaktsökande, egentligen inget ovanligt i den här åldersgruppen men i kombination med trängsel, och trängseln i sig, kan också upplevas som obehaglig, säger han.

Anna Burstedt som är en av Balderskolans rektorer tycker också att de har läget under kontroll:

— Vi har en god vuxennärvaro bland eleverna, mycket tack vare våra elevstödjare. De fångade upp detta blixtsnabbt.

Under aftonen dök dock ytterligare en artikel upp på Norrans hemsida efter att två andra kvinnliga elever, som ville vara anonyma, kontaktat tidningen och berättat att de upplever att lärarna tonar ned problemet.

— Skolan tonar ned problemet. Det har inget med utrymmet att göra. Det är när man går själv i korridoren och det inte finns några lärare eller så många andra i närheten som det händer. Och då känner man att man inte vill ta diskussionen för att man är i underläge, berättar en av tjejerna.

Tjejerna ger en helt annan bild av stämningen på Balderskolan än skolans ledning och berättar bland annat att de varit med om att manliga elever daskat till dem på rumpan samtidigt som deras vänner skrattar.

— Det händer något nästan varje dag, till exempel att någon ropar efter en, typ ”snygging” eller ”nice ass”. Jag känner mig kränkt och trampad på. Det gör så att man inte vill gå ensam i korridoren, säger en annan av tjejerna och fortsätter:

— Det blir kulturkrockar, och då är det viktigt att skolan informerar om vilka regler som gäller. Det var bra att skolan tog tag i problemet, men de måste göra mer.

För att hejda Balderskolans "kontaktsökande elever" borde man kanske testa polisens #tafsainte-armband.

För att hejda Balderskolans ”kontaktsökande elever” borde man kanske testa polisens #tafsainte-armband?

Från skolans sida håller man inte med om att det skulle röra sig om ”kulturkrockar” utan menar i vanlig ordning att allt sker på ”individnivå”. Ulf Marklund, en annan rektor på skolan, utvecklar resonemanget:

— Det är i första hand en fråga på individnivå. Vi har ett fåtal elever, cirka fem till sex stycken, som vi har haft individuella samtal med. Ibland så erkänner de direkt att det de har gjort är fel och lovar att bättra sig, och ibland måste vi ge dem råd hur de ska agera i framtiden, säger han.

Som svar till de anonyma tjejerna som intervjuades i Norran säger han bland annat att de förstås vill ”ge en bra bild av skolan” samt att han hoppas att tjejerna känner att personalen ”jobbar med deras ärenden”.

Rektorerna Ulf Marklund och Anna Burstedt berömmer sin personal för "snabbt och rådigt agerande".

Rektorerna Ulf Marklund och Anna Burstedt berömmer sin personal för ”snabbt och rådigt agerande”.

Nordfront har talat med en av Nordiska motståndsrörelsens lokala medlemmar i Skellefteå som berättar att problemen på Balderskolan varit kända i många år och att det bara tycks bli värre och värre.

— Jag talade för ett par år sedan med en tjej som gick på Balderskolan. Hon berättade att det var så illa att svenska elever knappt kunde vistas i skolans cafeteria då ”ensamkommande” ockuperat den och menade att det var deras territorium. Dessutom ska det med jämna mellanrum ha förekommit att tjejer som rörde sig ensamma i vissa områden av skolan slets in på toaletter av dessa främlingar.

I samband med Nordiska motståndsrörelsens upplysningskampanj om ”Förintelsen” på dess ”minnesdag” i januari i år bekräftade också rektor Ulf Marklund för lokalmedia den stora andelen rasfrämlingar på skolan.

– Vi har cirka 160 elever som läser språkintroduktion här, dessutom har många av de andra totalt 1200 eleverna som läser vid de reguljära gymnasieprogrammen också utländsk bakgrund, berättade han då med den underförstådda meningen att dessa skulle ta särskild ”skada” av informationen.

Med tanke på detta har även den lokala kampgruppen riktat särskild uppmärksamhet gentemot just Balderskolan i sin basaktivism och i lokalmedia har det rapporterats om flertalet fall av ”rasistisk propaganda” på skolan. Detta har bland annat lett till att personal på skolan varje morgon går ”rundor” kring skolan för att identifiera material som de anser vara ”olämpligt” så att detta kan avlägsnas innan eleverna hinner se det.

Nationalsocialistisk propaganda som Balderskolans personal missat på sina "rundor".

Nationalsocialistisk propaganda vid Balderskolans som personalen missat under sina ”rundor”.

När det gäller åtgärder för att stoppa främlingarnas sexuella ofredanden av svenska tjejer verkar skolans ledning dock känna sig betydligt lugnare.

— Det handlar om individuella handlingsplaner för de inblandade eleverna, säger rektorn Anna Burstedt till Norran.

Källor:
Stökig terminstart vid gymnasieskolor i Skellefteå: ”En del killar är lite väl på”
Elever om stöket på Baldergymnasiet: ”Skolan tonar ned problemet”
Rasistiskt budskap sattes upp på skolor i Skellefteå – ”Vi polisanmälde direkt”
Nazistisk affischering på flera Skellefteåskolor


  • Publicerad:
    2016-10-06 08:00