JAKT. Jägarnas Riksförbund menar bland annat på att Rikspolisstyrelsen försöker förbjuda vapentypen halvautomatiska jaktgevär.

Geväret i mitten är godkänt enligt Naturvårdsverket att nyttja till jakt. Rikspolisstyrelsen och Svenska jägareförbundet motarbetar dock jägares rätt till att inneha det.

Geväret i mitten är godkänt av Naturvårdsverket för att nyttja till jakt. Jägarnas Riksförbund strider nu mot byråkrater inom polismyndigheten, och Svenska Jägareförbundet, för jägares rätt att inneha vapnet.

De senaste åren har Jägarnas Riksförbund (JRF) gjort sig känt för att gång på gång strida för jägares intressen.

Samtidigt har konkurrenten, det politiskt korrekta Svenska Jägareförbundet, istället gjort sig ökända för att gång på gång motarbeta jägare och istället agerat till förmån för byråkrater hos Rikspolisstyrelsen.

JRF till angrepp mot RPS och Svenska Jägareförbundet

Jägarnas Riksförbund går nu till angrepp mot både RPS och Svenska Jägareförbundet, för att de båda sistnämnda organisationerna systematiskt motarbetar jägares rätt till att äga moderna jaktvapen och dessutom begränsar antalet jaktvapen som jägare har rätt att äga.

Bakgrunden är att RPS motarbetat ett direktiv från Naturvårdsverket som sagt att ett halvautomatiskt kulgevär av typ Benelli MR1 är godkänd för jakt.

Det är i en krönika som chefredaktören Anders Ljung, från JRF:s publikation Jakt & Jägare, anklagar RPS för att utfärda direktiv utan lagstöd till polismyndigheterna:

Naturvårdsverket har konstaterat att den här halvautomatiska studsaren är godkänd för jakt. Men Jägareförbundet har i ett yttrande avstyrkt licens. Förbundets företrädare ogillar utseendet på vapnet. MR 1-bössan ’ser för militär ut’. Rikspolisstyrelsen (RPS) har i sin tur kört sitt eget race. Polismyndigheternas vapenhandläggare har fått veta att de helt enkelt ska strunta i Naturvårdsverkets besked om MR 1. Det här med lagstöd verkar inte vara så viktigt för RPS.

elias2

Dan Eliasson, 53, är rikspolischef i Sverige. Den skandalomsusade toppbyråkraten är känd för att ha spelat in låten ”Knulla i Bangkok”, 1979. I punklåten sjöngs det bland annat: ”Vem fan vill ha en svensk tjej? En discofitta utan hjärna?”.

”Rikspolisstyrelsen vill förbjuda halvautomater”

Ljung menar i sin krönika på att Rikspolisstyrelsen driver en agenda som i förlängningen går ut på att helt förbjuda svenska jägare att inneha halvautomatiska jaktgevär och skriver:

Till saken hör att RPS länge jobbat för att få ett förbud mot halvautomatiska studsare. Den senaste vapenutredningen var klart påverkad av RPS. Men ’tokförslaget’ med tekniskt sett omöjliga magasinskrav för halvautomatiska kulgevär stoppades av den dåvarande Alliansregeringen.

Även JRF:s generalsekreterare Per Wanström anser precis som Naturvårdsverket att det berörda geväret som RPS motarbetat ska kunna användas för jakt:

— Vad gäller nämnda Benelli ser vi inga som helst problem med att tillåta modellen för jakt, konstaterar Wanström.

— Vad andra marknadsför modellen som för andra marknader är inte så intressant egentligen. Mauser 98 är ett bra exempel på ett vapen som konstruerats för militärt bruk men som fungerar utmärkt som jaktvapen, säger han.

Även JRF-basen Solveig Larsson är av samma åsikt:

— Jägare ska ha de vapen som man behöver och som kan genomföra den jakt som utförs på effektivaste sätt med minimalt djurlidande. Utseendet på vapnet är tämligen ointressant, kommenterar hon.

JRF arbetar för att skrota maxgränsen på sex vapen

Jägarnas Riksförbund anser även att maxgränsen på sex vapen i vapengarderoben bör skrotas. Ljung skriver i krönikan:

Dessutom bör den begränsade vapengarderoben på sex jaktgevär avskaffas. Jägarens behov ska styra och inte ett tänkt behov.

Uppfattningen delas även av JRF:s generalsekreterare:

— Anses du lämplig att inneha vapen av polisen är antalet vapen ointressant. Det viktiga är att följa de regler som finns runt förvaring och användande, avslutar Per Wanström.

Se skillnad på Svenska Jägareförbundet och Jägarnas Riksförbund

Svenska Jägareförbundet och byråkrater på Rikspolisstyrelsen motarbetar jägare.

Svenska Jägareförbundet och byråkrater på Rikspolisstyrelsen motarbetar jägare.

Jägarnas Riksförbund arbetar för att tillgodose jägares intressen.

Jägarnas Riksförbund arbetar för att tillgodose jägares intressen.

Källa:
Självklart ska jägare få ha moderna vapen


  • Publicerad:
    2015-08-05 12:29