INRIKES. Polisen omhändertog en pensionerad sportskytts legala vapen med anledning av att han för två år sedan varit aktiv inom Nordiska motståndsrörelsen.

Genrebild. Skärmbild: Youtube.

I Nya Tider berättas nu om hur polisen omhändertog 68-åriga invalidiserade pensionären Anatolij Udodovs vapen med motivationen att han varit aktiv inom Nordiska motståndsrörelsen.

Udodov har haft vapenlicens i 26 år och varit aktiv inom skyttesporten med minst ett besök på skjutbana per vecka, även om det blivit mer sällan på senare år. Han äger tre pistoler och en revolver.

— Det var först när jag såg tre bokstäver på pappret… NMR, som jag förstod varför de kom efter mina vapen. Politiska repressalier, berättar Udodov för Nya Tider.

Han gick ur organisationen för två år sedan, men enligt polisen är han ”aktiv i vit makt-miljö”.

— Angående miljö, för en vecka sedan blev en person hotad med automatkarbin Kalasjnikov mitt i Vårby Gård centrum klockan två på eftermiddagen. Men polisen kommer hem till mig och inte till dem! kommenterar Udodov som överklagat omhändertagandet av vapnen.

Nya Tider kontaktade Svenska vapenägares förbund då det på senare tid blivit allt svårare för medborgare att få tillstånd att ha och behålla lagliga vapen, och fick veta att den här typen av förfarande från polisen blivit allt vanligare.

Enligt Gull-Britt Söderström, förbundets generalsekreterare och kassör, uppskattar inte staten att fritidsintressen som innefattar skjutvapen utövas av de med ”vissa åsikter”.

— Jag har flera domar som visar att om man har med Nordiska motståndsrörelsen att göra, ja då sitter licenserna löst. Visst har vi åsiktsfrihet i Sverige, men den fria åsiktsbildningen kan ej kombineras med vapen.

Legala vapen förekommer sällan vid brott utan det är oftast illegala vapen som i stor utsträckning kommer från Balkan. I en rapport från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, från år 2015 står att legala vapen spelar en väldigt undanskymd roll i den kriminella miljön och att stölder av legala vapen i landet minskar.

Källa:
Fick sina vapen omhändertagna för två år gammalt engagemang


  • Publicerad:
    2019-09-22 06:00