INRIKES. Runt var tjugonde polis har inte genomfört sitt årliga vapenprov. Poliserna ska egentligen få vapnet indraget, ändå bär de sitt tjänstevapen.

Genrebild.

Polismyndigheten har omkring 20 400 anställda, varav 1 051 poliser går med tjänstevapen trots att de inte utfört ett godkänt kompetensprov för tjänstevapen, alltså nästan var tjugonde polis.

För att poliser ska få bära tjänstevapen krävs det att de utför ett kompetensprov med godkänt resultat varje år. Om en polis inte genomfört ett godkänt kompetensprov på 18 månader ska dennes tjänstevapen dras in. Kompetensprovet genomförs för att säkerställa att polisen kan använda sitt tjänstevapen på ett säkert sätt.

Det kan handla om att poliser inte genomfört ett kompetensprov alls på 18 månader, eller att de inte klarat av ett kompetensprov på 18 månader. Det innebär naturligtvis en fara för både civilbefolkningen såväl som poliserna om de inte kan hantera sin tjänstevapen korrekt.

Samtidigt som polisen inte följer sina egna regler gällande tjänstevapen stramas vapenlagarna för civilbefolkning åt mer och mer. Polisen har tidigare beslagtagit vapen från folk med avvikande åsikter.

Källa:
Polisen fuskar med vapen


  • Publicerad:
    2020-03-19 09:40