JUDISKT FÖRTRYCK. Judinnan Roberta Kaplan erkänner i en frispråkig intervju att hennes plan är att genom ”lawfare” hindra vita nationalister från att organisera sig politiskt, att sedan förfölja enskilda dissidenter hela deras liv för att statuera exempel av dem och förhoppningsvis driva dem till att i desperation begå terrordåd.

Bildkollage. Foto på Roberta Kaplan: Sylvie Rosokoff (CC BY-SA 4.0).

Judinnan Roberta Kaplan är en advokat som är känd för att ha deltagit i den judiska kampanjen för att få homoäktenskap juridiskt jämställda med riktiga heterosexuella äktenskap i USA. Kaplan har själv också ingått ett homoäktenskap med feministjudinnan Rachel Lavine.

I januari gjorde Kaplan en väldigt frispråkig intervju i Moment, en explicit judisk tidning som vänder sig till judar i USA. Intervjun handlar om rättsprocessen Kaplan driver mot företrädare för den amerikanska alternativhögern efter demonstrationen i Charlottesville.

Det som gör intervjun intressant är hur öppen Kaplan är med vad hennes mål är:

Vi kan definitivt göra de här grupperna bankrutta. Sen ska vi jaga runt de här människorna resten av deras liv. Så om de försöker köpa ett nytt hem, då kommer vi göra anspråk på deras bostad. Om de får ett nytt jobb, då kommer vi kräva utmätning av deras lön.

Anledningen till att göra så är att vi vill skapa en avskräckande effekt. Så att vi skickar ett meddelande till andra människor att om du försöker göra något sånt här kommer samma saker hända med dig också. Och det har redan fungerat avskräckande. Vi ser nu ensamma skyttar; vi ser inte längre de massiva organiserade konspirationer som vi såg i Charlottesville. Och jag tror att det till stor del är tack vare fallet vi driver.

För det första säger hon alltså helt öppet att hon tänker förfölja sina meningsmotståndare och ruinera dem genom ”lawfare”. För det andra målar hon upp det som en framgång att desperata vita nationalister i USA enligt henne numera begår masskjutningar istället för att organisera sig politiskt och arrangera tillståndsgivna demonstrationer.

Att Kaplan är så ärlig med sitt onda uppsåt är förvånande, men antagligen var hon lite extra frispråkig just eftersom intervjun gjordes i en tidning som vänder sig till hennes judiska stamfränder. Kaplan betonar också i intervjun hur centralt det judiska ursprunget är för henne:

Min judiskhet influerar dagligen varje enskild sak jag gör. Jag kan inte separera min judiska identitet från hur jag agerar från dag till dag i varje område av mitt liv.

Detta gäller såklart också hennes politiska och juridiska aktivism som hon erkänner syftar till att försvara judiska intressen:

Vi kan inte luta oss tillbaka och förlora detta fantastiska land, där judar har haft framgång och frihet i en utsträckning som vi aldrig tidigare skådat i hela den judiska historien. Vi kan inte ge upp till dessa krafter. […]

Rättsprocessen
Några av de mer namnkunniga personerna Kaplan försöker krossa med hjälp av sin rättsprocess är Richard Spencer, Andrew Anglin och Matthew Heimbach. De här och flera andra personer och organisationer försöker hon hålla ansvariga för att Heather Heyer och andra människor skadades efter att demonstrationen i Charlottesville upplöstes av polisen och James Fields körde in i en pöbel med motdemonstranter som ockuperade vägen.

Kaplan hävdar nämligen att de som arrangerade demonstrationen i Charlottesville hela tiden planerade det här ”rasistiska” våldsdådet. ”Bevisen” för denna ”konspiration” är att olika personer på olika Discord-servrar som Kaplan fått tillgång till inför demonstrationen diskuterade saker som vilka vapen som är lagliga att bära i Charlottesville och skämtade om att köra över motdemonstranter med bilar. Att den här nationalistiska internet-kulturen av diskussioner om våld kring demonstrationer har uppstått i självförsvarssyfte på grund av förekomsten av våldsamma motdemonstranter bortser Kaplan ifrån.

Det kan också nämnas att i stort är ingen av de som Kaplan processar emot misstänkt för något egentligt brott i Charlottesville. Kaplans rättsprocess är en civilrättslig process där hon för ett antal privatpersoners talan och kräver pengar av de tilltalade.

Den som hjälpte Kaplan att komma i kontakt med personerna hon nu företräder är journalisten Dahlia Lithwick, som också råkar vara judinna och bor i Charlottesville.

Rättegången är schemalagd till den 26 oktober i år.

Hur kommer det gå?
Det är svårt att sia om hur rättsprocessen kommer sluta. ”Stämningsansökan” innehåller nästan 400 punkter och juridik är väldigt komplicerat och har numera väldigt lite med rättvisa att göra. Vad jag förstår har många av de anklagade också svårt att bekosta egna försvarsadvokater, och att på egen hand värja sig mot Kaplan och hennes kumpaner är säkert svårt. Ett exempel på detta är att en av de anklagade ska ha fängslats för att rätten, som en del i den här processen, krävde att han skulle lämna ut ett lösenord till ett e-postkonto som han menar att han inte längre har tillgång till.

Tills vidare får vi helt enkelt betrakta detta som ännu ett exempel på judiskt agerande som bekräftar många antisemitiska föreställningar. Vi får också hoppas att Kaplan misslyckas med att förstöra de här människornas liv och att människor som faktiskt får sina liv förstörda åtminstone inte begår några vansinnesdåd som drabbar oskyldiga människor.


  • Publicerad:
    2020-03-01 16:40