MASSINVANDRING. Efter EU:s tillåtelse har nu regeringen förlängt gränskontrollerna. Regeringen förväntas dock rapportera till kommissionen varannan månad om hur arbetet med gränskontrollerna fortlöper.

Tidigare har gränskontrollerna kunnat förlängas månadsvis, men nu har EU beviljat regeringen att förlänga gränskontrollerna i ytterligare sex månader. Regeringen kommer dock förväntas rapportera till kommissionen varannan månad om hur arbetet med gränskontrollerna fortlöper.

— EU har insett Sveriges behov av gränskontrollerna och därför kan vi fatta ett längre beslut än bara en månad i taget, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Gränskontrollerna kommer finnas på samma platser som tidigare i polisregionerna Syd, Väst och vid Öresundsbron. Polisen har sedan tidigare en mycket ansträngd situation vad gäller att försöka kontrollera alla de asylsökare som väller in i Sverige.

— Vi tillförde ju en kvarts miljard i nya civilanställda till polisen som bland annat ska utföra passhantering och gränskontroll, säger inrikesminister Ygeman.

Polisen har äskat ytterligare medel för att kunna hantera massinvasionen, men har ännu inte fått något besked om det.

Även Danmark förlänger sin gränskontroll mot Tyskland. Den danska regeringen skriver i ett pressmeddelande:

”I den nuvarande situationen där man fortfarande inte hittat en hållbar lösning för att säkra EUs yttre gränser är jag glad att vi nu har möjlighet att upprätthålla gränskontroller åtminstone till 12 november 2016.”

Källa:
Beskedet: Regeringen förlänger gränskontrollerna


  • Publicerad:
    2016-06-01 17:05