NORDEN. 2015 införde Sverige gränskontroller mot Danmark för att stoppa det ökande inflödet av så kallade flyktingar söderifrån. Men nu vill Dansk Folkeparti att Danmark inför gränskontroll mot Sverige för att förhindra att Malmös gängkriminella färdas åt andra hållet.

Dansk Folkeparti vill inte att kriminella från den mångkulturella staden Malmö ska kunna ta sig in i Danmark. Foto: Öresundsbron (CC Public Domain).

I vanliga fall är det från Danmark till Sverige som flödet av människor, vapen och droger måste kontrolleras. 2015 införde Sverige också tillfälliga gränskontroller mot Danmark för att stoppa inflödet av illegala invandrade – en tillfällig gränskontroll som sedan dess förnyats vid flera tillfällen.

Men under tisdagen lägger det invandringskritiska Dansk Folkeparti fram ett förslag inför danska folketinget om att Danmark bör införa gränskontroller mot Sverige.

— Vi vill gärna att det införs så snart som möjligt. Vi tror att det kommer att få en god effekt på huvudstadsområdet, säger Martin Henriksen, invandringspolitisk talesperson för Dansk Folkeparti, till DR.

Anledningen är att man vill stoppa att kriminella ”svenskar” tar sig över sundet till Danmark. Enligt förslaget skulle gränskontrollen vara permanent och gälla samtliga passager mellan Sverige och Danmark.

En sådan gränskontroll riskerar att drabba alla de svenskar som dagligen pendlar över sundet för att exempelvis arbeta i Danmark.

— Risken är markant färre avgångar och längre restid. Det kommer att innebära att fler slänger in handduken och säger att nu kan vi inte längre – nu får vi arbeta i det landet vi lever i och inte i den region vi bor i, säger Michael Randropp, talesperson för pendlarklubben Kystbanen.

Källa:
Förslag i Danmark: Gränskontroll mot Sverige


  • Publicerad:
    2019-02-19 09:45