Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Expertpolisens förklaring till gängskjutningar: Det fria skolvalet

Av Redaktionen, 2019-02-15
redaktionen@nordfront.se

INRIKES. SVT kallar det stora antalet gängskjutningar i Sverige för ett ”mysterium” och har därför frågat ett antal poliser vad det kan bero på. Enligt kriminalkommissarie Gunnar Appelgren beror det på att det fria skol- och vårdvalet inte har varit positivt för alla.

Det fria skol- och vårdvalet får arga unga män i förorten att mörda varandra med skjutvapen, enligt kriminalkommissarie Gunnar Appelgren.

Trots att etablissemanget framhärdar i att Sverige aldrig varit tryggare och att den grova brottsligheten egentligen minskar saknar den växande och allt brutalare gängkriminaliteten motstycke i Norden och Europa.

Förra året blev återigen ett rekordår för antalet skjutningar i Sverige: 306 stycken – där majoriteten skedde på allmän plats i tätbebyggt område –  med 135 skadade och 45 döda.

Annan typ av brottslighet som ökat lavinartade sedan Sverige blev mångkulturellt är våldtäkter. Ifall man jämför 1975 och 2018 har antalet anmälda våldtäkter enligt färska siffror från Brå ökat från 421 till 7 436 stycken, vilket är en ökning på 1666%.

Trots att gängskjutningar och exempelvis gruppvåldtäkter var okända fenomen i Sverige innan mångkulturen menar SVT att det är ett ”mysterium” att så många gängkriminella skjuter på varandra i Sverige.

I artikeln Gåtan Sverige – polisen har svårt att förklara gängskjutningarna har man frågat tre poliser vad det kan bero på.

Trots att poliserna enligt SVT är ”välmeriterade” har ingen av dem lyckats se sambandet mellan massinvandringen och den växande våldsspiralen i invandrartäta förorter.

— I Göteborg har vi stora förorter och jag anser också att vi har skurit i den sociala delen. Det gör att man får ett utanförskap i olika områden. Det handlar inte bara om de poliser som jobbar där utan polisen i stort, alla är emot oss, säger Sören Angbo, spaningsledare grova brott vid polisregion Väst.

Inte heller polisregion Syds underrättelsechef Patrik Andersson ser något direkt samband med att uppemot två miljoner rasfrämlingar från andra delar av världen numera bor i Sverige.

— Den frågan ställer många sig. Danmark, som ligger närmast oss, hade ganska mycket skjutningar förra året. Köpenhamn är en större stad men det var nästan i paritet till Malmö. Men det var inte med dödlig utgång på samma sätt. Varför vi har fler skjutningar i Sverige vet jag faktiskt inte, säger han.

”Det fria skolvalet har lett till strukturella problem”
Stockholmspolisens expert på gängkriminalitet, Gunnar Appelgren, har tidigare beskrivit det ökande skjutvapenvåldet för ”någon form av krigstillstånd”.

Han har också teorier kring varför Sverige drabbas hårdare än exempelvis övriga nordiska länder och Tyskland.

— Generellt sett leder Sverige i EU när det kommer till välfärd och det gäller såväl ekonomisk utveckling som arbetsförhet och liknande. Men det gäller bara 94 procent av Sveriges befolkning. 6 procent har fått det väsentligt sämre. Det fria skolvalet, det fria vårdvalet och andra saker har lett till ett väldigt ekonomiskt och strukturellt problem för de som lever i särskilt utsatta områdena. Däri ligger den svenska paradoxen, berättar han för SVT, och fortsätter:

— Det här är ingenting vi orkar hantera. Det vi ser nu är att en liten promille bland de här 6 procenten som inte känner sig delaktiga har börjat skjuta och agera på ett sådant sätt att det påverkar övriga 94 procent av befolkningen. Här måste vi kraftsamla och skapa förutsättningar för de som verkar i de här områdena.

Stockholmspolisens gängkriminalitetsexpert Gunnar Appelgren intervjuas i SVT.

Han berättar vidare att problemen med organiserad brottslighet för femton år sedan främst rörde så kallade MC-gäng och ”jugoslaviska restaurangmaffior”, men att den stora ökningen är nya grupperingar som växt fram i förorten. Dessa grupperingar är också betydligt mer våldsamma, och använder sig av ett övervåld som man inte sett tidigare.

— Man skjuter för att döda helt klart när man skjuter med automatvapen genom kroppen på folk på det där sättet. Men man gör också olika typer av budskap. Det är ett övervåld i vissa av våra utredningar. Man skjuter inte bara när de ligger utan man avslutar med att slänga en handgranat på dem också. Det är en markering som säger att jag kommer åt dig var jag vill och jag gör precis vad jag vill med din kropp. Tyvärr har det blivit extremt våldsamt.

Gängbrottsexperten Appelgren tycks dock inte se något samband med dessa förorters etniska uppsättning, utan menar istället att ”det finns anledning till självkritik” för polisen.

— Vi såg inte vad som kom innan det var försent.

Källor:
Fler ihjälskjutna i år än någonsin tidigare
Gåtan Sverige – polisen har svårt att förklara gängskjutningarna


  • Publicerad:
    2019-02-15 12:00