INRIKES. Det är inte säkert att NOA utkommer med någon uppdaterad lista över så kallade utsatta område i Sverige detta år. Anledningen är att de drabbade kommunerna bönar och ber om att slippa hamna på listan.

Rinkeby/Tensta i Stockholm listas som ett ”särskilt utsatt område”, men snart kan den informationen vara hemligstämplad.

Sedan 2015 har polisen publicerat en lista för så kallade utsatta områden i Sverige, med andra ord de mest mångkulturella stadsdelarna som präglas av etnisk segregering, organiserad brottslighet, missbruk och gängkrig. Listan har växt år för år och innefattar numera även flertalet områden i mellanstora och mindre städer.

Stadsdelarna klassificeras i ”riskområden”, ”utsatta områden” och ”särskilt utsatta områden”, där det senare är vad som brukar kallas för no go-zoner. Bland de 23 ”särskilt utsatta områden” som listas återfinns numera förutom Rosengård, Rinkeby/Tensta och Biskopsgården även Vivalla i Örebro, Skäggetorp i Linköping, Araby i Växjö och många andra områden från mindre städer i hela södra Sverige.

För att ett område ska klassas som ”särskilt utsatt” krävs att följande kriterier uppfylls:

  • Polisen har svårt att fullfölja sina uppdrag.
  • Det finns parallella samhällsstrukturer.
  • Invånarna är obenägna att deltaga i rättsprocessen.
  • Övergrepp i rättssak är vanligare än i de utsatta områdena.
  • Etnisk segregation.
  • Hög koncentration av kriminella.

Enligt en rapport från Försvarshögskolan så kommer dessutom 70 procent av alla så kallade terroresenärer som rest utomlands för att begå jihad åt muslimska terrorgrupper från de utsatta områdena.

”Gangster-rapparen” Jafar Ahmed Sadik alias ”Jaffar Byn” från Rinkeby poserar med en medlem i hans kriminella gäng. Jafar dömdes i maj 2018 till 3 år och 6 månaders fängelse för grovt vapenbrott, narkotikabrott, rattfylleri och olovlig körning.

Men nu kan det bli slut med ”utsatta områden”-listan, åtminstone ifall kommunpolitikerna får bestämma.

— För oss var det förödande att hamna på den. I ett läge där vi behövde få hit investeringar och planerade för byggandet av nya bostadsrätter fick Gottsunda istället en kraftigt negativ stämpel, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelseordförande i Uppsala, till DN.

Han och många kollegor i andra kommuner som regerar över ”utsatta områden” bävar varje år för att återigen hamna på listan, eftersom det bär med sig en stigmatisering.

— Listan demoniserar bostadsområdet och skapar otrygghet i sig. Det handlar inte om att vi vill sopa samhällsproblem under mattan – vi vet precis vilka utmaningar som finns. Men gör man det jobb som krävs behöver man inte peka ut områden på nationella listor, säger Niklas Borg (M), kommunalråd i Linköping.


Den amerikanske journalisten Tim Pool och Nyheter Idags Chang Frick eskorteras ut ur Rinkeby centrum en kort stund efter att de anlänt under Pools Sverigebesök 2017. Flertalet utländska journalister har genom åren attackerats av lokala förmågor när de filmat på platsen

I Gårdsten i Göteborg firade man nyligen att stadsdelen strukits från listan av ”särskilt utsatta områden” med tårta. Detta efter att ha kämpat med näbbar och klor för att klara av att hamna utanför.

Men enligt polisens nationella operativa avdelning (NOA) som sammanställer listan har man ingen anledning att fira, området finns fortfarande kvar på listan. Enligt DN har ”den djupare analys som krävs för att strykas från den har ännu inte gjorts” och den judiskägda tidningen tror istället att tårtkalaset handlade om att ”skapa en känsla av positiv, medborgerlig stämning – något som placeringen på listan knappast gjorde”.

Det enda område som någonsin lyckats komma ifrån listan är Falkagård i Falkenberg, som 2016 räknades som ett ”utsatt område” men som idag inte finns med överhuvudtaget.

Senaste gången som listan uppdaterades var 2017, då hade antalet ”särskilt utsatta områden” ökat från 15 till 23. Noas rapport inleddes då med en bild föreställande ”Glada arbetarklasskillar på Södermalm 1948 springer från polisen”.

Skärmbild från förstasidan av 2017 års rapport ”Utsatta områden – Social ordning, kriminell struktur och utmaningar för polisen”.

”Vet om riskerna med listan”
Det verkar också som att NOA kan komma att lyssna till kommunpolitikernas klagorop och helt enkelt hemligstämpla listan hädanefter.

— Om en eventuell ny, samlad lägesbild kommer att bli offentlig är ännu inte bestämt, säger Jonas Beltrame-Linné, pressekreterare på NOA till DN.

DN skriver även att deras källor inom polisen berättat att NOA är ”väl medvetna” om risken för att ”listan är kontraproduktiv” och att det ”finns kommuner som är livrädda för att hamna där”.

Källor:
Kommuner vill bort från listan över särskilt utsatta områden
Utsatta områden – Social ordning, kriminell struktur och utmaningar för polisen
Wikipedia: Utsatt område
Terrorresenärer ofta från utsatta områden
Gangsta-rappare från orten dömd till fängelse för grovt vapenbrott


  • Publicerad:
    2019-04-03 07:00