STOCKHOLM. 1 500 gängmedlemmar utspridda på 50 olika kriminella gäng styr den undre världen, visar en kartläggning från Stockholmspolisen. Samtidigt blir våldet bland kriminella allt grövre.

17 personer dödades och 36 skadades i 98 skottlossningar i Stockholms län under 2019. Samtidigt genomfördes 31 sprängningar i en snabbt ökande våldsspiral i Stockholms undre värld.

Enligt en kartläggning av Stockholmspolisen, som enligt kritiker står handfallna inför den ökande gängbrottsligheten, är så många som 1 500 personer involverade i gängkriminaliteten, utspridda på 50 olika gäng.

Många av gängen är kopplade till en viss geografisk plats i Stockholm och de ökande våldsdåden beror på en allt skarpare konkurrens om den lukrativa droghandeln.

Våldet har blivit grövre och det saknas ordning och reda i gängen. De som skjuter saknar empati och styrs helt av impuls, förklarar Gunnar Appelgren, kommissarie och polisens expert på gängkriminalitet för Mitt i.

Tidigare har gängkriminalitetsexperten Gunnar Appelgren förklarat den ökande gängkriminaliteten med ”det fria skolvalet”.

— Generellt sett leder Sverige i EU när det kommer till välfärd och det gäller såväl ekonomisk utveckling som arbetsförhet och liknande. Men det gäller bara 94 procent av Sveriges befolkning. 6 procent har fått det väsentligt sämre. Det fria skolvalet, det fria vårdvalet och andra saker har lett till ett väldigt ekonomiskt och strukturellt problem för de som lever i särskilt utsatta områdena. Däri ligger den svenska paradoxen, berättade han för SVT förra året, och fortsatte:

— Det här är ingenting vi orkar hantera. Det vi ser nu är att en liten promille bland de här 6 procenten som inte känner sig delaktiga har börjat skjuta och agera på ett sådant sätt att det påverkar övriga 94 procent av befolkningen. Här måste vi kraftsamla och skapa förutsättningar för de som verkar i de här områdena.

Källa:
Så samarbetar Stockholms kriminella gäng


  • Publicerad:
    2020-02-14 23:00