DET MÅNGKULTURELLA VÅLDET. De senaste tio åren har ”minst tio personer” oavsiktligt mist livet när de hamnat i vägen för kriminellas uppgörelser. Forskning visar nu att risken för att råka bli skjuten då man befinner sig på allmän plats på senare år ökat ytterligare.

Genrebild. Skärmbild: Youtube.

I Löfvenregimens Sverige får invånarna numera vara beredda på att råka avrättas när de befinner sig på allmän plats, konstateras i SVT Nyheter. Anledningen är att allt fler uppgörelser sker på allmän plats och att det skett en fördubbling av antalet skott som avlossas vid varje tillfälle.

— Vi ser en ökning av antalet mord och mordförsök inom kriminella miljöer i Stockholm, säger Joakim Sturup, forskare och analytiker vid Stockholmspolisen.

Sturup som undersökt mord och mordförsök i Stockholm under åren 2011-2018 har sett att fallen där automatvapen använts har ökat med 50 procent.

— Under samma tidsperiod ser vi också en ökning av tomhylsor som lämnas på brottsplatsen. I snitt var det sex stycken 2011 och upp till tolv stycken 2018 så det är en fördubbling, säger Sturup.

Sturup noterar även att skadorna vid våldet ökat.

— Vi ser också en eskalering i grovheten av våldet. 2011 var det fyra skador per offer till elva skottskador 2018. Vi håller nu på att analysera siffrorna för 2019 och så här långt 2020 och de preliminära siffrorna visar att trenden med automatvapen håller i sig säger han.

I Norsborg sköts i början av augusti en 12-årig flicka till döds vid en så kallad ”drive by-skjutning” där grovt kriminella körde förbi och avlossade ett stort antal skott mot sina rivaler. Skjutningen inträffade vid en bensinmack och flickan ska ha varit ute och rastat sin hund när hon träffades av en förlupen kula.

— Risken ökar självfallet för allmänheten när det är automatvapen inblandade. De är svårare att kontrollera och de här personerna är inte lika vana att hantera de vapnen. Men det handlar även om var det sker och det sker allt oftare uppgörelser på allmänna platser.

Minst tio personer” har under de senaste tio åren avlidit efter att de råkat träffas under skottlossning från de kriminellas uppgörelser enligt kriminologen Mikael Ryding vid Nationella operativa avdelningen hos polisen (NOA).

Nu har alltså riskerna att råka bli skjuten på allmän plats ökat ytterligare i Sverige – som under de senaste åren utstått en genomgripande demografisk förändring.


  • Publicerad:
    2020-08-16 13:00