DET MÅNGKULTURELLA VÅLDET. Under två dygn har det skjutits genom fönster i Karlstad och två personer har även träffats av skotten. Enligt polisen ska det dock inte finnas någon risk för allmänheten utan alla kan känna sig ”trygga”.

Genrebild. Foto: Pxhere (CC0 Public Domain)

Sverige, som tidigare av de flesta upplevdes som ett lugnt och tryggt land, har med främlingsinvasionen från olika länder i tredje världen fått se grova våldsbrott som bland annat våldtäkter, detonationer, knivskärningar, mord och skottlossningar öka explosionsartat.

I Karlstad, tidigare mest känd för att vara en solig stad, har det med ett dygns intervall skjutits in genom två fönster mot personer som befunnit sig i lägenheterna. Två personer har träffats av skotten.

— Vi utgår från att det här är någon sorts uppgörelse mellan kriminella, säger Stefan Dangardt, polisens presstalesperson.

Under natten mot tisdagen sträckte en maskerad gärningsman in handen genom ett öppet lägenhetsfönster och sköt mot en person som träffades av fem skott. Det hände i området Kronoparken, som ska vara ”Värmlands mest mångkulturella stadsdel”.

Natten mot onsdagen var det dags igen då det på nytt sköts in genom ett fönster mot två personer. Den ena träffades medan den andra bara touchades och fick ett skotthål i tröjan.

Båda incidenterna rubriceras som mordförsök.

En person greps under tisdagseftermiddagen misstänkt för inblandning i skjutningen natten mot tisdag. Polisen har dock inte velat gå in på några detaljer om personen eller vad som ledde fram till gripandet.

— Han förnekar brott och all inblandning i brott, säger mannens advokat Per Eriksson.

Polisen vill gärna tona ned faran i att kriminella skjuter omkring sig på gatorna i svenska städer. Något som kan jämföras med till exempel byggnadsarbeten, vilka anses så riskfyllda att allmänheten leds in i skyddande gångtunnlar vid passage.

— Vi tror inte att det finns någon större risk för allmänheten. Även om det är allvarligt att det skjuts på öppen gata, och man kan inte utesluta vådaskott, men i grund och botten tror vi att allmänheten kan känna sig trygga, sammanfattar Dangardt ”optimistiskt”.

Källor:
Polisen: ”Uppgörelse mellan kriminella”
En person gripen i samband med skjutning i Karlstad


  • Publicerad:
    2019-07-31 15:50