BROTTSBEKÄMPNING. För att möta den drastiska ökningen av skottskador i landet vill Stockholmspolisen införa amerikanska forensiska analysmetoder.

Väntetiderna på att få skottlossningar analyserade vid Nationellt Forensiskt Centrum (NFC) är mycket långa. Idag är köerna för att få ett fall analyserat upp till fem månader.

Eftersom kön till NFC är nationell, strömmar det in material som ska analyseras från hela landet.

På grund av att illegala skottlossningar har blivit så vanliga i Sverige, vill nu Stockholmspolisen att Sverige inför amerikanska metoder för forensisk analys. I USA är analyserna klara på 48 timmar.

— Det skulle skapa förutsättningar att göra helt andra saker utifrån den spanande och förebyggande verksamheten. Vi vill korta tiderna utan att sänka kvaliteten, säger Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie i Stockholm till Sveriges Radio.

Processen för  spårsäkring, fingerframkallning och en vapenundersökning är också för lång som det ser ut i dag. Metoderna som används för hur denna undersökningsprocess går till innebär att det tar alldeles för lång tid i det nya kriminella landskapet i Sverige.

Mikael Högfors som är chef för vapengruppen på NFC håller med Appelgren om att väntetiderna har blivit är alldeles för långa och att något ”drastiskt” måste göras åt situationen.

— Där vi står i dag, där resurserna är ändliga, så är det ett vägval vi måste göra. Vi kan korta genom att göra väldigt hårda prioriteringar i labbmiljön. Vi måste komma snabbare från brottsplats till labb, utan att lägga upp väntetid i den kedjan, säger Mikael Högfors.

Källa:
Polisen vill ha snabbare analyser vid skottlossning


  • Publicerad:
    2019-09-12 10:40