TEKNIK. USA, Storbritannien och Kina använder redan artificiell intelligens-teknik för att identifiera sina medborgares ansikten i bland annat brottsutredningar. Nu kan Sverige bli nästa land att implementera tekniken.

Snart kan ansiktsigenkänningsteknik börja användas av svensk polis. Foto:
Mirko Tobias Schäfer (CC BY 2.0).

I söndagens avsnitt av Radio Nordfront berättade Pär Öberg om hur Kina använder artificiell intelligens för att identifiera sina medborgare i ett system där man rankar socialt beteende.

Nu vill svensk polis börja använda en liknande teknik för att identifiera brottslingar, rapporterar SVT. Metoden används redan av USA och Storbritannien och efter flera års utvärdering planerar Nationellt forensiskt centrum (NFC) att köpa in tekniken.

— Vi ser fram emot att ta del av den tekniska utvecklingen, precis som i andra länder. Kan vi underlätta vår utredningsverksamhet så är det positivt, säger Pia Glenvik som är projektledare för kameraprojektet på polisens nationella operativa avdelning, NOA.

Polisen vill samla signalement och oidentifierade ansiktsbilder från brottsplatser och sedan med hjälp av ansiktsigenkänning jämföra dessa med bilder på personer i myndighetens olika register.

— Om man har ett stort material att gå igenom och man har ett verktyg som kan hjälpa oss att sålla i det materialet så är det väldigt tidsbesparande, säger Pia Glenvik.

NFC inväntar nu endast besked från polisens rättsavdelning som ska bedöma de juridiska förutsättningarna för att använda tekniken. NFC är dock övertygade om att ”tiden är mogen” för att implementera den.

Källa:
Snart kan AI hjälpa polisen att hitta brottslingar


  • Publicerad:
    2019-02-11 11:45