TEKNIK. Kina har lanserat världens två första artificiella nyhetsankare: En som läser nyheter på kinesiska och en som läser upp dem på engelska. Till skillnad från riktiga människor kan AI-nyhetsankarna läsa upp nyheter 24 timmar om dygnet.

Kinas statliga nyhetsbyrå Xinhua har lanserat världens första konstgjorda nyhetsankare. Tekniken bakom är en avancerad form av artificiell intelligens där det konstgjorda nyhetsankaret uppdaterar sig själv med information genom att läsa texter och se på filmklipp, precis som sina mänskliga kollegor.

”Det virtuella nyhetsankaret kan läsa texter lika naturligt som professionella nyhetsuppläsare”, hävdar den kinesiska nyhetsbyrån i ett uttalande.

AI-nyhetsuppläsaren är modellerad efter en mänsklig nyhetsuppläsare, Zhang Zhao, och sägs ha lärt sig originalets rörelser, röstläge och ansiktsuttryck till perfektion.

— Jag kommer att arbeta outtröttligt för att hålla dig informerad samtidigt som text oavbrutet skrivs in i mitt system, berättar AI-nyhetsankaret under premiärsändningen.

Vid premiärvisningen hade han dock en något entonig och robotlik röst, vilket har fått kritiker att påpeka att Kinas entusiasm kan vara något överdriven.

— Det är rätt ansträngande att titta längre än några minuter. Rösten är väldigt platt, väldigt enformig, den har ingen rytm, tempo eller betoning, sa exempelvis Michael Wooldridge, professor i datavetenskap vid Oxfords universitet, när han recenserade AI-nyhetsuppläsaren åt BBC.

En fördel med det virtuella nyhetsankaret är dock att det till skillnad från sina mänskliga kollegor – som arbetar 8 timmar per dag – kommer att kunna läsa upp nyheter 24 timmar om dygnet.

Tekniken som ligger bakom kallas för Sogou avatar och har revolutionerat utvecklingen av artificiell intelligens. Tidigare behövde man först skapa virtuella bilder för att sedan matcha dem med en röst. Med Sugou avatar kan man istället skapa en synkroniserad video i realtid.

Att AI-nyhetsankaret själv tar in information och analyserar den kan dock innebära problem för den kinesiska nyhetsbyrån, då liknande försök från bland annat Microsoft med robotar som drar slutsatser efter självständig informationshämtning har lett politiskt inkorrekta utspel.

Xinhua lanserade samtidigt ytterligare ett AI-nyhetsankare, som modellerats efter en annan person och som läser upp nyheter på kinesiska.

Källor:
China creates AI newsreaders who can work 24 hours a day and read whatever editors type
Världens första konstgjorda tv-ankare


  • Publicerad:
    2018-11-09 12:00