Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Rikspolischefen om gängskjutningarna: “Kan fortsätta i fem-tio år till”

Av Redaktionen, 2019-07-04
redaktionen@nordfront.se

INRIKES. Rikspolischefen Anders Thornberg tror att den höga nivån av grov brottslighet kopplad till kriminella gäng kan fortsätta i tio år till. Det är dock oklart vad som skulle få det att minska när de tio åren har passerat.

Rikspolischef Anders Thornberg. Foto: Joakim Berndes (CC BY 4.0).

Trots att diverse proffstyckare har deklarerat att Sverige aldrig har varit tryggare, med en minskad brottslighet och starkare ekonomi än någonsin, oroas många över verkligheten där invandrargäng krigar helt öppet i många svenska städer.

Förra året blev återigen ett rekordår för antalet skjutningar i Sverige. Även antalet beslagtagna vapen slog rekord förra året, efter att ha ökat under en längre tid.

Lögnpressen anser att ökningen är ”ett mysterium”, men SVT har bland annat citerat Stockholmskommissarien Gunnar Appelgren som lanserat teorin att det fria skolvalet har lett till att kriminella invandrare får allt större benägenhet att mörda varandra.

Ökningen tycks också fortsätta, då 23 personer redan mördats i diverse gänguppgörelser hittills i år. Enligt rikspolischefen Anders Thornberg är detta också något som vi måste vänja oss vid.

— Vi har sagt att det här kan fortsätta i fem-tio år till i de här särskilt utsatta områdena, säger han till Aftonbladet.

På frågan om exakt vad som kommer att fortsätta svarar Thornberg:

— Skjutningar och grovt våld. Det handlar om narkotika också. Narkotika är etablerat i samhället och det är vanliga människor som köper det. Det finns en marknad som gängen slåss om. Mycket handlar om narkotikahandel

Exakt vad som kommer att hända om tio år som gör att gängskjutningarna minskar frågar inte Aftonbladet. Rikspolischefen menar dock att polisen arbetar hårt för att stävja våldsspiralen.

— Vi gör allt vad vi kan för att den ska minska och efterhand som vi får mer resurser så kommer vi att kunna jobba ännu mer fokuserat. Men vi har även annan brottslighet som vi måste ta hand om, säger Thornberg.

Eventuellt syftar rikspolischefen på så kallade hatbrott, vilket har lett till att poliser avsatts för så kallade demokrati- och hatbrottsgrupper i Stockholm, Göteborg och Malmö – de städer som också har störst problem med gängskjutningar.

De senaste åren har det också skett en lavinartad ökning av hets mot folkgrupp-domar, vilket tyder på att polisen lägger alltmer resurser på att lagföra åsiktsbrottslingar.

Källa:
Rikspolischefen: Skjutningarna kan fortsätta i tio år till
Nu stärker vi kampen mot hatbrott och antisemitism
Fler i norra Sverige döms för hets mot folkgrupp


  • Publicerad:
    2019-07-04 12:45