INRIKES Den tidigare Säpochefen Anders Thornberg får inte förnyat förtroende som rikspolischef. Istället har han godkänt en post som landshövding för Hallands län.

I början av nästa år skulle förordnandet som rikspolischef gå ut för Anders Thornberg. Thornberg tillsattes 2018 då han arbetade som chef över Säkerhetspolisen och efterträdde den kontroversielle Dan Eliasson på posten som rikspolischef.

Sedan den nuvarande regeringen tillträdde har det dock varit tydligt att framförallt stödpartiet Sverigedemokraterna saknat förtroende för Thornberg och man har velat se honom utbytt.

Nu rapporterar flera medier att Thornberg inte kommer att få förordnandet som rikspolischef förnyat. Istället har han tackat ja till att utses till ny landshövding i Hallands län.

— Anders Thornberg är en mycket erfaren myndighetschef. Hans erfarenheter som rikspolischef och tidigare säkerhetspolischef kommer att vara en tillgång för länsstyrelserna i återuppbyggnaden av det civila försvaret och för invånarna i Hallands län, säger civilminister Erik Slottner (KD) i ett pressmeddelande och fortsätter:

— Jag är glad att Anders Thornberg tackat ja till uppdraget som ny landshövding i Hallands län.

Senare idag kommer justitieminister Gunnar Strömmer (M) att meddela vem som blir ny rikspolischef.