Rikspolischefen ljög – polisen kände till risk för korankravaller
INRIKES • Efter kaoset kring Rasmus Paludans koranbrännarmöten runt om i landet hävdade rikspolischef Anders Thornberg att polisen var helt ovetandes om riskerna för våldsamheter. Men dokument från polisens underrättelseenhet visar att polisen kände till risken månader i förväg.
Trots att den danske counterjihadisten Rasmus Paludans koranbränningar i Danmark lett till kaosartade scener med rasfrämlingar i upplopp hävdade Sveriges rikspolischef Anders Thornberg efter påskens upplopp runt om i landet att polisen inte kände till risken med Paludans möten.
– Det är ett misslyckande att vi inte kunnat förutse detta, givetvis. Vi hade inte de här underrättelserna, sa Anders Thornberg den 21 april efter ett möte med justitieutskottet.
– Jag har pratat med medarbetare över hela landet, ingen har kunnat förutse det här raseriet, besinningslösa våldet mot mina medarbetare. Det borde vi ha gjort, men vi har inte gjort det. Vi får dra lärdom av detta, sa Anders Thornberg vidare.
Upploppen ledde till omkring 400 skadade poliser, två skjutna och flera uppbrända bilar – både civila och blåljusfordon.
Nu avslöjar Sveriges Radio Ekot att polisens egen underrättelseenhet varnade för precis detta sju veckor innan Paludans möten.
”Vid en sådan situation föreligger risk för våldsanvändning, då i form av stenkastning mot blåljuspersonal, och/eller bränder (bilar, bråte och däck)”, skriver polisens nationella underrättelseenhet i en rapport som Ekot tagit del av.
Rapporten skriver tydligt att Rasmus Paludans närvaro i ett så kallat utsatt område innebär ”en överförd hotbild mot Polismyndigheten som en eventuell polisiär operation kommer behöva beakta inför planering av operativ verksamhet”.
”Det kan gå snabbt (minuter) att samla ett större antal individer i syfte att begå ordningsstörningar”, skriver man också inför Paludans besök i Norrköping och Linköping.
Polisen har efter kravallerna uttryckt överraskning över att gängkriminella deltog, men myndighetens egen underrättelserapport nämner ”personer från kriminella miljöer” som hotbild vid eventuella Rasmus Paludan-möten.
Anders Thornberg har endast valt att besvara Ekots uppgifter skriftligt och skriver att polisens arbete utvärderas löpande.
”Det som sas vid pressträffar under och efter påskhelgen baserades på vad som framkommit då”, skriver Anders Thornberg.