INRIKES Samtliga riksdagspartier utom Socialdemokraterna vill tillsätta en granskningskommission för korankravallerna i samband med Rasmus Paludans torgmöten under påskhelgen.

Det var under påskhelgen som kaosartade scener utspelade sig i flera svenska städer i samband med att den danske kontrajihadisten höll torgmöten där koraner brändes.

Kritiken mot polisen har varit hård och i efterhand visade det sig att man hade underrättelseuppgifter som varnade för kaos, bilbränder och våld mot poliser – något som rikspolischefen tidigare förnekat.

Nu vill riksdagen se en oberoende utredning av händelserna, då man inte anser att polisens egen ”utredning” duger. Samtliga partier ställer sig bakom tanken på en granskningskommitté – förutom Socialdemokraterna.

— Kommer riksdagen till en annan slutsats får vi förhålla oss till det, säger Morgan Johansson, som i egenskap av justitie- och inrikesminister är ansvarig för polisen, till Sveriges Radio.

Upploppen ledde till omkring 400 skadade poliser, två skjutna ”demonstranter” och flera uppbrända bilar – både civila och blåljusfordon. Dessutom lyckades uppretade rasfrämlingar under torgmötet i Örebro på långfredagen vid ett tillfälle ta kontrollen över ett polisfordon, som man körde runt torget några segervarv med sirener på.