MÅNGKULTUREN. Brottslingars förakt och bristande respekt för den svenska polisen måste ändras för att skapa förtroende mellan brottslingarna och rättsväsendet, anser en amerikansk professor.

Polisen i Malmö ska börja använda en amerikansk arbetsmetod. Ett steg i arbetet är att polisen ska be kriminella om ursäkt för sitt arbete i syfte att bygga upp brottslingarnas förtroende för rättsväsendet.

Arbetsmetoden går ut på att genom dialog med boende i invandrartäta områden öka förtroendet för blåljuspersonal.

Bland annat ska kriminella få träffa offer för deras brott. Detta skall få dem att se konsekvenser av sina handlingar.

— Att stoppa kriminalitet i miljöer där människor är argare på polisen än på förövarna är en omöjlighet. Vi måste vara ärliga med vår historia och ta tag i de problem vi skapat, säger den amerikanske professorn David Kennedy som utarbetat den lågaffektiva metoden.

Det finns sedan tidigare ett så kallat dialogprojekt kallat ”Sluta skjut”. Projektet ska förebygga skottlossningar och grovt våld bland kriminella. Dialogprojektet avses bli en nationell satsning.

Hittills är det oklart om den amerikanska arbetsmetoden fungerar bra i Sverige. I augusti anhölls flera män för grovt vapenbrott i Malmö, i samband med en kontroll av en bil. Minst en av männen deltar i polisens dialogprojekt.

Källa:
Malmöpolisens nya arbetsmetod: ska be kriminella om ursäkt


  • Publicerad:
    2019-09-30 16:40