DET MÅNGKULTURELLA VÅLDET. I Sverige löper numera unga män fem gånger högre risk att bli skjutna än de gjorde år 1996. Men vad det beror på är det ingen som vet.

I Sverige vet ingen vad de många skjutningarna beror på. Att den somaliske ”gangsterrapparen ” Dree Low fick dubbla pris vid P3 Guld-galan i helgen kan vara ett av många tecken på att tillståndet i landet håller på att normaliseras. I en Dree Low-video rånas en person under pistolhot av maskerade främlingar.

Risken att bli ”utsatt för skjutvapenvåld” i Sverige har femfaldigats för unga män sedan 1996. Ändå har både polis och forskare svårt att dra någon slutsats om vad orsaken kan vara.

I Malmö har polisen dock ”ansträngt sig” för att lösa problemet med gängkriminaliteten.

I projekt som Sluta skjut och den ”särskilda händelsen” Operation Rimfrost – med åtgärder som bland andra bestått i att polisen bjudit kriminella på pizza samt betalat hyra och städning åt ledande gängkriminella i lyxlägenheter där sprängmedel och knark kunnat förvaras – har de försökt komma till rätta med våldet.

Trots alla insatser kan ändå ingen besvara frågan om varför det skjuts så mycket i vårt land.

Inte ens erfarna kriminologer har lyckats komma fram till något svar. Enligt Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, så är det hela ett mysterium:

— Varför just vi har det här våldet, och inte Tyskland eller Danmark, det vet vi inte, påstod den judiske professorn nyligen i en intervju.

”Framtidens artist” rappar om pistolrån i ny video. Skärmbild: Youtube.

I maj 2018 publicerades en studie av sex forskare som studerat skjutningar i Sverige under åren 1996-2015. Forskarna kom fram till att risken att ”utsättas för skjutvapenvåld” hade ökat fem gånger för män mellan 15 och 29 under denna tid.

Sverige hade jämfört med 13 andra västeuropeiska länder flest skjutningar i åldersgruppen. Jämfört med till exempel Tyskland sköts fler än tio gånger fler män i åldrarna 15-29 år i Sverige.

Frågan om vad det beror på förblir dock tills vidare officiellt obesvarad.

Källa:
Varför skjuts det så mycket i Sverige?


  • Publicerad:
    2020-01-22 14:35