MÅNGKULTUREN. Två fall av blåljussabotage hanterades efter midnatt. Gripanden kan bli aktuella.

Foto: diegoparra (CC Public Domain).

Den nya brottsrubriceringen blåljussabotage riktar sig mot den som angriper eller på annat sätt stör blåljuspersonalens arbete.

Under nyårsnatten tvingades polisen hantera två fall av det nya brottet blåljussabotage som började gälla vid midnatt. I det ena av fallen handlade det om en krossad ruta på en polisbil och i det andra fallet attackerades polis och räddningstjänst under utryckning.

Den ena skedde på Fiskaretorget i Västervik strax efter klockan ett på natten. En man som krossade en ruta på en polisbil greps, förhördes och släpptes sedan på fri fot.

— Han är dock fortfarande misstänkt för brott, sade Evelina Olsson, presstalesman för polisen i region Syd.

Det andra blåljussabotaget utfördes i det invandrartäta området Tjärna Ängar i Borlänge.

— Vi åkte på ett larm om en brand på en balkong orsakad av en fyrverkeripjäs. När vi och räddningstjänsten kommer dit attackeras vi av stenar och raketer. En polis träffades i huvudet av en mindre sten men blev inte allvarligt skadad, sade Fredrik Bäcker som var vakthavande befäl vid region Bergslagen.

Ingen person greps på platsen. Polisen har ändå hopp om att kunna identifiera gärningspersoner eftersom händelsen filmades med en typ av drönare som polisen använder sig av. Filmmaterialet som drönaren spelade in ska gås igenom.

Källa:
Två fall av blåljussabotage på nyårsnatten


  • Publicerad:
    2020-01-01 18:35