MÅNGKULTUREN. En anmälan om blåljussabotage upprättades i Sollentuna sedan en ambulans vandaliserats medan dess personal befann sig i en patients lägenhet. Sjuktransporten försenades då man tvingades byta ambulans.

Genrebild. Foto: Hangsna/CC BY-SA 4.0.

Ambulanspersonal förberedde under söndagskvällen en akut transport av en patient från en lägenhet i Sollentuna. När man skulle hämta en bår från ambulansen hade ett ungdomsgäng just passerat och genom stenkastning gjort fordonet obrukbart.

En ny ambulans måste då beställas, vilket försenade transporten med femton till tjugo minuter. Ambulansföraren Malin Gille Ahlqvist kommenterade till Expressen:

— Tänk om det hade varit ett barn som satt i halsen eller en riktigt kritiskt sjuk patient som vi behövde transportera på en gång. Nästa gång kanske de inte har sån tur.

Så här beskrev hon händelseförloppet:

— Jag ska gå ner och hämta en pirra. När jag kommer ner möter jag en man som säger att några ungdomar gått förbi och krossat rutan vid förardörren.

Skadegörelsen och fordonsbytet försenade transporten rejält

Den stora mängden glassplitter på olika ställen i bilen medförde att ambulansen inte gick att använda:

— Vi kunde inte fortsätta jobba med bilen då den var full med glas. Vi fick tillkalla en ny ambulans och stå och vänta på den. Det fördröjde vår patients tid till sjukhus med 15 till 20 minuter.

Polisrapporten anger 18:15 som tidpunkten för stenkastningen. Polis och ambulans anlände kort därefter till platsen.

Jag kokar av ilska” svarade Gille Ahlqvist på frågan om vilka känslor händelsen väcker hos henne. Hon fortsatte:

— Tänk om det hade varit ett barn som satt i halsen eller en riktigt kritiskt sjuk patient som vi behövde transportera omedelbart. Nästa gång kanske de inte har sådan tur att det är en stabil patient.

Polisens presstalesman Ola Österling bekräftade till Expressen:

— Det är en ambulans som fått en sten kastad på sig. Man har skrivit en anmälan om blåljussabotage.

Kritiserad lag

Enligt en ny lag som trädde i kraft vid årsskiftet kan man för ”blåljussabotage av normalgraden” dömas till upp till två år i fängelse.

För grovt sabotage mot blåljusverksamhet uppgår straffskalan till livstids fängelse, bland annat i fall där räddningstjänsten uppenbarligen förhindrats från att rädda någons liv.

Lagen har dock mött hård kritik.


  • Publicerad:
    2020-11-09 20:40