UPPSALA. Rasfrämlingen Amed Akan tycks helt ha saknat motiv när han med en pistol började skjuta in i ett äldre pars lägenhet. Nu döms han till fem års fängelse för mordförsöket.

Amed Akan, 19980324-7437, döms till fem års fängelse för försök till mord, grovt vapenbrott och brott mot knivlagen.

Det var den 6 november förra året som någon plötsligt började skjuta med en pistol mot en lägenhet i Svartbäcken i Uppsala. I lägenheten bor en 76-årig svensk man, hans hustru och deras gemensamma barnbarn.

I förhör berättar den 76-årige mannen att han och hustrun satt i soffan och såg på TV när det plötsligt hördes en hög smäll.

— Det här är ingen sten som kastats mot fönstret, sa mannen till hustrun och gick fram till fönstret.

Han konstaterade direkt att någon skjutit mot fönstret varpå han kontaktade en granne som är före detta polis och som uppmanade dem att omedelbart kontakta polisen.

I samband med att han reste sig ur soffan upptäckte han också att en kula trillade ner, och under rättegången har han berättat att han insett att han måste ha stått direkt i skottlinjen och att han lika gärna kunnat dö.

Fönstret som Amed Akan plötsligt öppnade eld mot. Innanför befann sig en 76-årig svensk man, hans hustru och deras gemensamma barnbarn. Längst uppe till höger ses skotthålet i fönstret, vilket tyder på att gärningsmannen skjutit genom persienner utan att bry som om vad som fanns bakom. Klicka för förstoring.

76-åringen, likväl som hans hustru och barnbarnet, har mått mycket dåligt efter händelsen. Barnbarnet berättar under rättegången att han har svårt att sova och att han därmed varken kan sköta skolan eller sin träning som han brukat.

Ingen av dem säger sig ha något otalt med någon och 76-åringen har tidigare sagt i förhör att gärningsmannen måste ha skjutit mot fel lägenhet. Svartbäcken är dock ett lugnt och tryggt område med mycket pensionärer. Granne med pensionärsparet bor exempelvis den tidigare riksdagstalmannen Birgitta Dahl.

”Bär handskar på grund av handsvett”
Ett vittne, som hörde smällen, kom att förfölja en man som sprang från platsen till en bil några gator bort – en bil som ägs av Ahmed Akans syster men som enligt förhör med Akans far nyttjas av hela familjen.

Den nu dömde rasfrämlingen, Amed Akan, har i förhör erkänt att han körde just bilen, som senare samma dag återfanns vid Bruno Liljeforsgatan. Polisen hittade också ett handskpar med Akans DNA, där ena handsken låg i bilen – tillsammans med ett kvitto på inköpet av handskarna – och den andra på marken på den parkeringsplats där vittnet såg gärningsmannen kliva in i bilen.

Skärmdump från en mobilfilm som vittnet gjorde när han följde efter gärningsmannen, som flydde till fots innan han klev in i en bil. Polisen kan av de suddiga bilderna åtminstone konstatera att gärningsmannen bär ett par vita sneakers, samt kartlägga flyktvägen fram till bilen där handsken hittades.

Forensisk analys av handskarna visar att Akans DNA finns på båda, samt att de varit i nära anslutning till att ett vapen avfyrats. Handskarna hade dessutom DNA från minst en till person.

Ena handsken hittades vid parkeringen. Den andra hittades i bilen, där man också fann ett kvitto för inköp av handskarna.

Även på Akans kläder hittades tändsatspartiklar, vilket betyder att de varit i närheten av ett vapen som avfyrats, trots att Akan enligt egen utsago aldrig hanterat något vapen.

En av de många bilder på vapen som hittades när polisen tömde Amed Akans telefon.

Den nu dömde rasfrämlingen har konsekvent nekat till all inblandning i mordförsöket. I polisförhör har Akan uppgett flera olika och ibland motsägelsefulla uppgifter, som också förändrats i takt med att han presenterats med nya bevis.

Medan han i polisförhör förnekat all kännedom om några handskar, så erkände han plötsligt under rättegången att det var hans handskar som polisen hittat och att han köpt dem för att han ”svettas så mycket om händerna”. Under dagen för skjutningen hade han dock lägligt nog lånat ut dem till en vän som skulle byta däck på en bil.

Vem däckbytaren är ville han däremot inte berätta. Han tyckte inte heller att det var ”läge att berätta” att det var hans handskar tidigare, trots att polisen berättade att de kommer att söka efter DNA på dem.

Det stora antalet bilder på vapen i hans telefon måste någon annan ha laddat ner, enligt Akan. Detta eftersom han själv ”inte alls är vapenintresserad”.

Motivet till varför en kriminellt belastad rasfrämling skulle skjuta rakt in en pensionärslägenhet är oklart. I ett PM i förundersökningen skriver polisen:

Efterforskningar till motivet har gjorts under insatsen, men inget har framkommit. Inre slagningar har gjorts på övriga lägenheter i fastigheten och angränsande fastigheter utan att någon annan egentlig möjlig målsägande har framkommit.

Skottet gick som bekant rakt igenom ett fönster med neddragna persienner, vilket tyder på att Akan varken brydde sig om vem som var bakom fönstret eller vad som skulle hända med dem. Det rör sig alltså med stor sannolikhet om ett slumpmässigt vansinnesdåd mot oskyldiga svenska pensionärer som hade kunnat sluta riktigt illa.

Tingsrätten skriver också att ”omständigheterna är sådana att Amed Akan måste ha förstått att avfyrandet av vapnet innebar en uppenbar risk för liv och hälsa. Gärningen ska således bedömas som försök till mord”.

Akan döms även för grovt vapenbrott eftersom han vid tillfället förfogat över ett vapen han inte haft rätt till att inneha. Han döms även för brott mot knivlagen eftersom man anträffade en kniv i bilen som Akan disponerade – ett innehav som han inte heller har kunnat motivera.

Sedan tidigare är den 20-årige främlingen dömd vid två tillfällen. Senast 2016 då han fick skyddstillsyn med samhällstjänst 120 timmar efter att ha gjort sig skyldig till misshandel, grov stöld, rån, stämpling till rån, försök till utpressning och övergrepp i rättssak. Då han inte fullföljde samhällstjänsten blev det istället fyra månaders ungdomsvård.

Mot bakgrund av detta – men i beaktande av hans ålder – döms han till fem års fängelse. Då Amed Akan är svensk medborgare kan han inte utvisas.

Källor:
Uppsala TR: B 6870-18, aktbilagor 58, 59, 62


  • Publicerad:
    2019-02-26 15:14