INRIKES. Den 18-årige turken Ahmet Koyuncu döms till tre månaders fängelse efter att ha våldtagit en flicka i sin bil. ”Varför gråter du?”, ska han har frågat mitt under våldtäkten, för att sedan fortsätta övergreppet.

I november 2018 våldtogs en flicka i Enköping av den 18-årige turken Can Ahmet Koyuncu (000701-9318). Tillsammans med en kompis plockade Ahmet upp flickan i en bil och körde därefter iväg till en ödslig plats där han våldtog henne.

I polisförhör har flickan berättat att hon befann sig på en Halloweenfest och drack alkohol. Efter att festen var över somnade hon illamående i en soffa vid 23-tiden. Senare väckte hennes kompisar henne och lyfte ut henne till en bil som körde iväg. När hon blev avsläppt och vinglade mot sitt hem ropade en person hon kände i en BMW på henne och erbjöd henne skjuts. I bilen fanns ytterligare två för henne okända män, och personen hon kände släpptes snart av.

Flickan sov under bilfärden, men vaknade och reagerade över att bilen stod stilla. Hon visste inte var hon befann sig men upptäckte snart att hon var ensam med Ahmet, som hade dragit ner hennes byxor och underkläder. När Ahmet började våldta henne vaginalt började flickan att gråta, varpå han stannade upp och frågade henne varför hon grät. Efter detta började han enligt flickan att våldta henne analt istället.

Trots att flickan fick sådana skador av våldtäkten att hon hade svårt att gå i två dagar anser inte tingsrätten att någon anal våldtäkt är bevisad och därför döms Ahmet endast för en vaginal våldtäkt. Flickan fick även blåmärken på kroppen som hon var övertygad om att Ahmet hade orsakat.

När våldtäkten var över satte sig Ahmet i det främre passagerarsätet och hans kompis körde bilen vidare. Gråtande släpptes flickan av en bit från sin bostad. Hon berättade för sin familj vad hon hade blivit utsatt för, varpå polis kontakades. Efter det fördes hon till sjukhuset.

Enligt domen från Uppsala tingsrätt kom Ahmet till Sverige som tioåring, men är fortfarande turkisk medborgare. Han förekommer sedan tidigare under två avsnitt i belastningsregistret, bland annat för olovlig körning.

Trots att hans mor fortfarande bor kvar i Turkiet och trots att Frivården anser att det finns en ”återfallsrisk i liknande händelser” har åklagaren inte valt att yrka på utvisning.

Tingsrätten bedömer att straffvärdet för våldtäkten är två år och fyra månader. Med straffrabbaten som medföljer den turkiske våldtäktsmannens ringa ålder blir det ett år och två månaders fängelse. Men tingsrätten menar att Ahmets straff ska reduceras till endast tre månaders fängelse och kompletteras med ”behandlingsprogrammet ROS” (Relation och samlevnadsprogrammet), som enligt Kriminalvårdens hemsida är ett särskilt frivårdsprogram där upp till åtta sexualbrottslingar sitter i gruppterapi med två ledare från Frivården och ”diskuterar, först brett för att sedan på en personlig nivå arbeta med övningar, rollspel och hemuppgifter”. Deltagarna i ROS ”arbetar med frågor som intimitet, relationer, förändringsstrategier, hur man hanterar känslor och hur ett brottsoffer kan känna”.

Ahmet ska dessutom betala 115 000 kronor i skadestånd till flickan han våldtog.

En kamrat till Ahmet åtalades även för medhjälp till våldtäkt eftersom han körde bilen, men friades i brist på bevis. Den medåtalade är medborgare i Sri Lanka men inte heller för honom yrkade åklagaren på utvisning.

Källor:
Uppsala tingsrätt: Dom 2019-01-03, Mål nr: B 6803-18
Ros – behandling för sexualbrottsdömda


  • Publicerad:
    2019-02-06 12:00