BROTT. På torsdagen åtalades en 25-årig iransk medborgare misstänkt för att vara den serietafsare som maskerad med blått munskydd har ofredat elva kvinnor i Uppsala under vintern.

Said Rendi, Uppsala (Facebook).

Den 25-årige rasfrämlingen Said Rendi (19950809-2039) från Iran har åtalats vid Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för en serie sexualbrott mot totalt elva kvinnor i centrala Uppsala under januari och februari.

Rendi, som har fått smeknamnet ”serietafsaren” i media, har enligt polisens uppgifter attackerat kvinnor bakifrån, tagit dem på rumpan eller mellan benen, och sedan skyndsamt lämnat platsen. Kvinnorna som utsatts har varit ensamma vid tillfället, och samtliga är i eller omkring 20-30-årsåldern.

Vid sexattackerna har serietafsaren maskerat sig med en blå kirurgmask, vilket har beskrivits av de utsatta kvinnorna. Det var också denna detalj som gjorde att han kunde gripas.

I Ekeby utanför Uppsala reagerade en privatperson på en man som klev ut ur en bil och satte på sig ett ljusblått munskydd. Mannen ska sedan ha gått över gatan till en busshållplats där det stod en ensam kvinna. Han stoppades då av privatpersoner som kontaktade polisen.

Enligt åklagaren jobbar den misstänkte Rendi som personlig assistent och är anställd av Uppsala kommun. Det finns bevis för att han har begått ett av övergreppen under arbetstid.

— Vi kunde se att han arbetat och den bilen var försedd med en GPS vilket gjorde att vi kunde positionera var han hade varit. Det stämde överens med vad kvinnorna berättat om var han utfört de här ofredandena, säger åklagare Pontus Melander.

Två av attackerna rubriceras som våldtäkt och där menar åklagaren att bevisningen mot serietafsaren är god.

— De två fallen där vi misstänker våldtäkt sticker ut en del. Det finns DNA-bevis för en av åtalspunkterna som gäller våldtäkt. Där har man hittat 25-åringen DNA på kvinnans kläder, säger Pontus Melander.

Det ena våldtäktsförsöket beskrivs i stämningsansökan på följande sätt:

Said Rendi har hastigt kommit upp bakom målsäganden NN 6, tagit tag runt målsägandens mage och hållit fast henne samtidigt som han med andra handen tryckt upp sina fingrar mot hennes slida med kraft vilket gjorde ont och var nära att penetrera målsägandens slida genom hennes strumpbyxor och trosor. Den sexuella handlingen som han försökte genomföra är med hänsyn till kränkningens allvar jämförlig med samlag.

Åklagaren yrkar på att Rendi utvisas från Sverige på minst tio år efter avtjänat straff.

Said Rendi nekar till brott i samtliga fall.

Källa:
Utpekade serietafsaren jobbade åt kommunen


  • Publicerad:
    2019-03-29 09:55