SEXUALBROTT. ”Är det skönt?”, frågade pedofilen Jan-Olof Brage när han förgrep sig på en femårig flicka, som han hamnat under täcket med trots att han tidigare är dömd för att ha ofredat barn. Nu döms pedofilen till sex månaders fängelse.

Jan-Olof Brage (660630-1353).

Värnamopedofilen Jan-Olof Brage (660630-1353) dömdes under tisdagen av Uppsala tingsrätt till sex månaders fängelse för sexuellt övergrepp mot barn.

Brage ska ha varit ensam i ett rum med en femårig flicka, som han dessutom är släkt med. Det framgår inte av domen på vilket sätt Brage och flickan är släkt, förutom att kontakten dem emellan har varit ”mycket sporadisk” och ”begränsat till en till två träffar per år”.

Offrets har i ett barnförhör berättat att Brage ”pillat henne i rumpan” och frågat ifall det var ”skönt”. Enligt tingsrätten ger hennes vittnesmål, beaktat hennes ålder, ett trovärdigt intryck. Dessutom bekräftas hennes uppgifter av Brages eget vittnesmål, där han berättar att han gått till ett gästrum med målsäganden och ”hamnat under täcket” med henne. Väl under täcket ska han ha dragit ner hennes byxor och trosor och ”klämt lite” på hennes ena skinka.

Brages övergrepp avbröts också av ett vittne som kom in i gästrummet. ”Är det skönt? Tänd lampan, jag vill se!”, hörde vittnet Brage säga under täcket innan han drog undan det. När han dragit undan täcket såg han målsägande ligga på rygg med tröjan uppdragen och byxor och trosor neddragna med Brage liggandes bredvid med sin hand mot flickans kön.

Brage erkände först i ett polisförhör att han vidrört flickans kön – en uppgift som han dock tog tillbaka under rättegången. Därmed menade pedofilen att han endast borde dömas för sexuellt ofredande.

Men tingsrätten anser det styrkt att Brage genomfört ett sexuellt övergrepp mot flickan. Att hon bara var fem år när övergreppet begicks anses som en försvårande omständighet, liksom att Brage är att betrakta som ”närstående” till flickan. Trots detta anser man inte att brottet är ett att betrakta som grovt och dömer honom till sex månaders fängelse.

Brage är skriven på en adress i Värnamo varifrån han driver ett företag som sysslar med ”reparation av hemelektronik” samt ”specialiserad butikshandel med ljud- och bildanläggningar samt videoutrustning”. På samma adress står en kvinna med filippinskt ursprung skriven, men det är oklart ifall dessa har någon typ av relation i dagsläget. Senast 2011 godtog Brage ett strafföreläggande om ofredande efter att ha ”vid Åryds skola 1 Åryd, Växjö kommun, ofredat [namn på ung flicka] genom att ta din hand vid hennes öra och försöka pussa henne, vilket varit hänsynslöst”.

Källa:
Uppsala TR: B 8186-18, dom 2019-01-05


  • Publicerad:
    2019-02-07 12:00