HOMOLOBBYN. En filmvisning för gymnasieelever i finska Karleby har väckt starka reaktioner på grund av de många sexscenerna mellan två homosexuella män.

Ur filmen Call me by your name (skärmdump).

Gymnasieskolorna i finska Karleby visade nyligen filmen Call me by your name för sina elever. Filmen handlar om hur en 17-årig judisk yngling förälskar sig i en vit, blond 24- årig doktorand.

Filmen har av en del recensenter beskrivits som vacker och sensuell, men många av eleverna upplevde obehag med hänvisning till de många sexuella inslagen.

En elev berättar berättar till exempel om en scen där en man masturberar i en frukt och mannens pojkvän senare slickar på frukten.

— Även om man är 18 är det obekvämt. Man vill inte se sådana saker, säger han till svenska Yle.

En annan elev uttrycker sig så här:

— Det var den sämsta filmen jag sett i mitt liv. För mycket sex och inte något man vill se med skolan, säger han.

Ungdomarna nämner även ord som ”porrfilm” och ”pedofili”.

Rektorn vid Karleby svenska gymnasium, Cecilia Hägglund-Nygård, håller dock inte med om kritiken. Enligt henne var det här ett sätt att visa på olika läggningar som man helt enkelt ska tolerera. På frågan om det verkligen är okej att visa sexscener för 16-18-åringar på skoltid svarar hon:

— Det är helt okej, det hör till livet. Och det är inte för småbarn vi har visat något. Det händer att de ser värre saker på fritiden också.

Tio elever lyckades klara sig undan filmvisningen med hänvisning till bland annat sina kristna värderingar, men tvingades istället skriva varsin essä om jämlikhet. De som valde att inte alls dyka upp fick böta 10 euro.

Källa:
Karleby visade film för gymnasieelever – mängden sexscener väckte reaktioner


  • Publicerad:
    2019-01-19 19:10