HOMOLOBBYN. I helgen anordnas ett så kallat ”Transkollo” för barn upp till 12 år som ”funderar kring sin könsidentitet”. Arrangör är Transammans i samarbete med RFSL Ungdom.

I helgen anordnas ett så kallat ”Transkollo” för barn upp till 12 år som har ”funderingar kring sin könsidentitet”. Skärmbild: Transammans.

I helgen ordnas för första gången ett så kallat ”transkollo” för barn i Sydsverige – medan det är det femte ”transkollot” i Sverige.

Det så kallade ”transkollot” är ett läger för barn som anordnas av Transammans, ett förbund för transpersoner och deras närstående.

Barnlägret har från och med i år en övre åldersgräns som är 12 år. Det riktar sig därmed till små barn som antas ”fundera kring könsidentitet” och som ska ha ett behov av att få information kring sin könsidentitet och att diskutera den.

Transammans startades som ett RFSU-projekt. ”Transkollot” arrangeras i samarbete med RFSL Ungdom.

På Transammans hemsida står att läsa att man framgångsrikt arrangerat ”Transkollo” för ”transbarn upp till 13 år”.

— Det är alltid jättestort intresse. Vi har 20 platser per kollo men det är alltid fler som vill vara med. Vi har fått säga nej till ungefär tio personer i Växjö, säger Jacko Nilsson som är ansvarig för barnlägret.

Lägret anordnas under tre dagar då barnen utsätts för påverkan genom bland annat föreläsningar och workshops.

För att anordna ”Transkollot” är man beroende av bidrag. I år ska man ha fått mer pengar än vanligt varför man kan anordna hela tre läger. Dessa kommer att äga rum under augusti, september och oktober i Växjö, Västerås och Umeå.

— Vi hoppas på ännu fler bidrag framöver så vi kan köra ännu fler kollon, säger Nilsson.

Källa:
Första transkollot för barn i Sydsverige: ”Jättestort intresse”


  • Publicerad:
    2019-08-25 18:30