INRIKES. Efter att RFSL beslutade att avveckla sitt stora bibliotek skulle all homopropaganda göras av med. Det var dock flera universitet och liknande som ”räddade” litteraturen från att hamna på soptippen och förstöras. 

Tidigare i vintras beslutade RFSL för att göra sig av med sitt stora bibliotek, varpå all så kallad litteratur skulle bort. En del av böckerna tog Kungliga biblioteket, men resten skulle antingen säljas på loppis eller skickas till soptippen.

Göteborgsbibliotekarien Olov Kriström, initiativtagare till den så kallade föreningen Queerrörelsens arkiv och bibliotek, hade fått kännedom om att den så kallade litteraturen skulle slängas och hade då illa kvickt tagit sig till Stockholm. Tyvärr så hann han med att ”rädda” närmare 500 böcker från att istället hamna på soptippen och förstöras.

— Det var ju samlingen i sig som var unik, inte titlarna, men där fanns ändå flera guldkorn. Till exempel ett medlemsblad från 20-talet från Vetenskapliga humanitära kommittén, en tysk organisation som brukar kallas den första organisationen för homosexuellas rättigheter, säger Kriström.

Stig-Åke Petterson, förbundsarkivarie på RFSL, uppger att även medlemmar samt biblioteken på Södertörns högskola, Linnéuniversitetet och Karolinska institutet också hade velat ha homopropagandan. Därav ska det olyckligtvis nog inte ha varit så många böcker som hamnade på soptippen i slutändan.

Källa:
Bibliotekarie räddade queerböcker från soptippen


  • Publicerad:
    2018-04-14 16:55