MALMÖ. Araben Mohammed Hassan lurade in en 9-årig svensk flicka i ett soprum där han förgrep sig på henne både analt och vaginalt. Enligt förhör var han på jakt efter någon att våldta, och brydde sig inte om att det var ett barn. Nu döms han till sex års fängelse och utvisning i 15 år. Uppdaterad

Det var den 25 oktober som den grovt kriminellt belastade libyern Mohammed Fawzi Abdalla Hassan (19881025-5797) enligt egen utsago begav sig ut på jakt i området Håkanstorp i Malmö efter ”en tjej att våldta”. Snart hittade han en 9-årig svensk flicka som han lockade in i ett soprum.

Väl i soprummet låste den 30-årige rasfrämlingen dörren, brottade ner flickan och slog, ströp och hotade henne. ”Öppna dina ben”, uppmanade han flickan innan han våldförde sig på henne genom att penetrera hennes vagina och anus med sina fingrar. Övergreppet skedde enligt åklagarens gärningsbeskrivning ”med smärta, mindre sårskada samt blodvite som följd”. I förhör har Mohammed Hassan berättat att hans plan var att genomföra en vaginal våldtäkt, och att han inte brydde sig om att det var ett barn.

Någonstans på innergården till Sköldgatan 3 C begicks övergreppet. Klicka på bilden för att förstora.

Fem dagar efter attacken mot den 9-åriga flickan gick Mohammed Hassan – som själv har rasblandade barn i samma ålder som offret –  frivilligt till polisen och anmälde sig själv för brottet. Han har erkänt gärningen fullt ut.

Malmö tingsrätt anser inte att hans frivilliga angivelse innebär en förmildrande omständighet, då det inte hade någon inverkan på utredningsläget. I domen skriver tingsrätten:

Mohammed Hassan har haft för avsikt att med våld och hot om brottslig gärning genomföra ett vaginalt samlag med en nioårig flicka, vilket måste ses som en allvarligare gärning än den han faktiskt utförde. Hans uppsåt har alltså sträckt sig längre än det händelseförlopp han har orsakat. Eftersom detta agerande inte kan beaktas tillräckligt genom rubriceringen av brottet som grov våldtäkt mot barn, bör detta enligt 29 kap. 2 § första punkten brottsbalken betraktas som en försvårande omständighet vid straffvärdesbedömningen.

Tingsrätten menar att ”den grova våldtäkt mot barn som Mohammed Hassan har gjort sig skyldig till har inneburit ett allvarligt angrepp på målsägande A:s hälsa och trygghet till person” och att straffvärdet för brottet därmed landar på omkring sex års fängelse.

Attackerade svenskar under norrländsk brottsturné
Innan Mohammed Hassan våldtog den 9-åriga flickan i Malmö begav han sig dessutom på en slags brottsturné i Norrland. Den 2 augusti ofredade den knivbeväpnade och narkotikapåverkade araben en svensk kvinna på Järnvägsallén i Umeå.

Några dagar senare befann sig Hassan i Jokkmokk, där han stal en cykel till ett värde av 8 000 kronor av en privatperson.

Efter det begav sig Mohammed Hassan till Skellefteå, och den 23 augusti var han i Stadsparken där han tafsade på en 14-årig svensk flicka och misshandlade en svensk man.

Förutom grov våldtäkt mot barn döms därmed Mohammed Hassan även för två fall av sexuellt ofredande, brott mot knivlagen, ringa narkotikabrott, stöld och ringa misshandel till sex års fängelse.

Mohammed Hassan, som är medborgare i Libyen, är sedan tidigare dömd för bland annat flera vålds- och narkotikabrott, rån, överträdelse av kontaktförbud och övergrepp i rättssak. Med tanke på detta, och att han nu gjort sig skyldig till vad tingsrätten bedömer är ”ett mycket allvarligt sexualbrott som har inneburit en allvarlig kränkning av enskilda intressen”, samt att han lever under ”mycket oordnade förhållanden” och saknar betydelsefull anknytning till ”det svenska samhället” eller sina egna barn menar man att kraven för utvisning enligt utlänningslagen är uppfyllda.

Därmed utvisas också Mohammed Hassan ur riket med förbud att återvända inom femton år. Han ska också betala 170 000 kronor till den 9-åriga flickan samt sammanlagt 17 000 kronor till sina brottsoffer i Umeå och Skellefteå.

Tingsrättens dom överklagades aldrig och därmed vinner den laga kraft.

Källa:
Malmö TR B9811-18 Dom 2018-12-28


  • Publicerad:
    2019-01-21 13:30