MÅNGKULTUREN. En rasfrämling anklagad för att ha våldtagit en 14-årig flicka i ett buskage i centrala Boden slapp i en tveksam dom undan med skyddstillsyn, då rätten menade att flickan hade varit med på det.

På förmiddagen den 22 maj 2018 kom en 14-årig flicka tillsammans med sin mor in till polisstationen i Boden och anmälde att hon tidigare samma morgon hade blivit våldtagen av den då 17-årige Tengiz Dalakishvili (född 2000-09-23). Enligt henne hade de stämt träff på morgonen efter att ha haft kontakt via Snapchat men det hela hade slutat med att han våldtog henne i ett buskage på Kvarnängen i centrala Boden. Dalakishvili själv förnekade brott och menade att flickan hade försökt förföra honom och att de inte ens hade haft samlag. Att DNA från flickan hade hittats i hans kalsonger menade han berodde på att hon snabbt hade stoppat ned sina händer innanför hans byxor och kalsonger.

Åklagaren yrkade på att Dalakishvili skulle dömas för våldtäkt mot barn och bli utvisad från Sverige i 10 år, men rätten som ansåg att det fanns tvetydigheter i flickans handlande och i bevisningen kom fram till att samlaget hade varit ömsesidigt och dömde honom därför endast för Sexuellt utnyttjande av barn. På grund av det låga straffvärdet för brottet och att han vid tiden för brottet bara hade varit 17 år så ville inte rätten heller döma honom till fängelse eller utvisning, utan gav honom istället skyddstillsyn och skadestånd på 25 000 kronor.

I september framstår Tengiz Dalakishvili som helt obekymrad trots väntande rättegång. Klicka för att förstora.

Domen är tveksam och sannolikheten är stor att hovrätten dömer annorlunda. I de inledande förhören hade Dalakishvili påstått att de bara hade hånglat lite. Först när han konfronterades med flickans DNA i sina kalsonger så ändrade han sig till att hon överraskande och mot hans vilja hade haft ned sina händer i hans kalsonger innan han hade hunnit få bort dem. Och när han sedan konfronterades med att hans sperma fanns på gräs och löv inne i buskaget så påstod han att han hade råkat få utlösning när han bytte kläder inne i buskaget, vilket han av någon anledning skulle ha gjort.

En bild från polisens förundersökning.

Buskarna där flickan sa att hon hade blivit våldtagen.

Ännu en bild från förundersökningen.

Inringat är platserna där Tengiz Dalakishvilis sperma hittades.

Utöver detta så hade flickan mens vid tillfället och bar en tampong som hade blev intryckt i henne när Dalakishvili hade försökt tränga in i henne, vilket förvånande nog inte fick rätten att fundera över om det verkligen var så troligt att hon ville ha samlag med honom just vid detta tillfälle.

Gällande straffet så ska nämnas att skyddstillsyn inte ens måste vara ett särskilt betungande straff och av vad som framgår av domen så verkar det i Dalakishvilis fall som om han kan fortsätta att leva sitt liv precis som han gjorde innan han blev dömd. På Kriminalvårdens hemsida beskrivs skyddstillsyn så här:

Skyddstillsyn är ett straff som äger rum ute i samhället. Straffet innebär en prövotid på tre år och övervakning av frivården under åtminstone det första året. Den som dömts till skyddstillsyn bor hemma och har regelbunden kontakt med frivården genom en frivårdshandläggare. Klienten måste ha kontakt med frivården vid bestämda tillfällen. Utöver detta kan klienten även ha kontakt med en lekmannaövervakare, alltså en person som inte är anställd vid frivården men fungerar som en sorts kontaktperson under övervakningstiden.

Dalakishvili dömdes inte till utvisning, men förhoppningsvis så dömer hovrätten annorlunda och skulle den inte göra det så kan det kanske ändå bli så att han inte får stanna i Sverige när allt är över. I domen kan man nämligen läsa:

Av Tengiz Dalakishvilis egna uppgifter, personutredningen och ett yttrande från Migrationsverket framgår sammantaget även att han fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd, men att detta beslut inte vunnit laga kraft.

På fritiden tränar Dalakishvili bland annat brottning i Bodens mångkulturella brottningsförening.

I mitten Tengiz Dalakishvili och till vänster hans yngre bror. Klicka för att förstora.

På Facebook lägger han gärna upp bilder där han är på gymmet.

Tengiz Dalakishvili på gymmet. Klicka för att förstora.

Källa:
Luleå TR B1440-18 Dom 2018-10-29


  • Publicerad:
    2018-11-02 12:41