SVENSKFIENTLIGHET En ensamstående mamma och hennes tonårsdotter i Uppsala anklagas för att vara rasister och terroriseras av unga invandrarkvinnor. Det kommunala bostadsbolaget vägrar att låta dem byta till en lägenhet i en annan del av staden, trots polisanmälningar och intyg från psykolog.

Tidningen Hem & Hyra uppmärksammade tidigare i veckan Virgina Lagersson och hennes situation i den invandrartäta stadsdelen Sävja i Uppsala.

Lagersson är ensamstående mamma till en 17-årig dotter. Efter att invandrartjejer fått för sig att dottern skrev ordet ”neger” eller ”nigger” på Snapchat har de båda kvinnorna terroriserats av unga invandrarkvinnor.

Tidningen beskriver att trakasserierna började med att Lagersson och dottern en dag hörde invandrare ropa: ”Nu kommer rasisterna!” Först förstod de två inte att det var dem invandrarna syftade på, men detta framgick snabbt då 12-15 ”ungdomar” omringade mor och dotter. Främlingsgänget ska ha ropat saker som ”jävla hora”, ”jävla fitta” och ”Sverigedemokratshoror”.

— De hade separerat mig och min dotter men vi kunde få ögonkontakt med varandra. Tjejen som var värst stod så nära att hennes bröst nuddade mitt bröst och när hon skrek fick jag hennes spott i ansiktet, berättar Lagersson för Hem & Hyra.

Efter denna händelse, som ägde rum i maj, ska den här typen av händelser ha blivit familjens nya vardag. Båda undviker numera att gå till centrum i Sävja, dottern träffar helst vänner hemma i lägenheten och mamman måste följa henne till och från skolbussen.

Trots dessa problem med de lokala invandrarna menar Lagersson att hon fortfarande inte är rasist.

— Det är mest tonårstjejer som är efter oss. De har fått för sig att vi är rasister. Jag har ingen aning om var de fått det ifrån, vi är så lite rasister som man kan bli. Varför skulle vi i så fall bo i Sävja, där det finns så många olika nationaliteter, säger hon.

Trakasserierna har resulterat i tre polisanmälningar gällande ofredande och olaga hot. Polisen verkar dock inte ha prioriterat att utreda dessa brott utan säger bara till Hem & Hyra att utredningen fortfarande pågår.

Lagersson har tidigare lyfts fram i media då hon har ett ”klimatengagemang”. Hon är också engagerad i Svenska kyrkan och har varit volontär och på andra sätt en tillgång för lokalsamhället. Trakasserierna från invandrarna har dock gjort att det är ohållbart för familjen att bo kvar i Sävja.

Det är också detta som fått Hem & Hyra att uppmärksamma familjens situation. Lagersson hittade nämligen en person som också hyrde en lägenhet av Uppsalahem men i en annan del av staden och var villig att göra ett lägenhetsbyte.

Det kommunala bostadsbolaget gav dock avslag på ansökan om att de två hyresgästerna skulle få byta lägenheter då man ansåg att det saknades ”beaktansvärda skäl”. Varken polisanmälan eller läkarintyg som styrker att dottern mår psykiskt dåligt av att bli terroriserad av invandrare ansågs vara ”beaktansvärt”. De enda skäl som Uppsalahem menar är beaktansvärda är om familjeförhållanden ändrats, om ekonomiska förhållanden ändrats väsentligt eller om en hyresgäst fått stadigvarande arbete på annan ort.

Handläggaren på Uppsalahem som gav Lagersson avslag är Anna Forsberg. Till Hem & Hyra säger Forsberg att det finns exempel på liknande fall som hon har sett. När tidningen frågar om hur besluten blev i dessa ospecificerade fall duckar Forsberg frågan.

— Jag kan inte kommentera specifika ärenden, säger hon angående sitt eget omnämnande av flera andra ospecifika fall.