BROTT. Seden den nya lagen gällande grova vapenbrott trädde i kraft i januari har antalet häktade mångdubblats. Däremot så minskar antalet skjutningar inte i samma fart och antalet dödade har istället ökat.

Enligt ny statistik från polisen ska antalet personer som häktats misstänkta för grova vapenbrott ökat lavinartat i år. Mellan januari och maj har 148 personer häktats för grova vapenbrott jämförelsevis med 29 personer under motsvarande period 2017.

Ökningen uppges främst bero på den skärpta lagstiftningen gällande grova vapenbrott och synnerligen grova vapenbrott som började gälla i januari i år.

Den nya lagstiftningen innebär att en beväpnad person som grips automatiskt blir häktad, vilket inte var fallet innan den nya lagen trädde i kraft. Syftet med straffskärpningen uppges vara att minska antalet skottlossningar och mord inom den kriminella gängmiljön.

Men trots att antalet häktade har ökat lavinartat uppges antalet skjutningar endast ha minskat från 180 ifjol under det första halvåret till 138 under samma period i år. Antalet dödade har dock inte minskat, då 27 ska ha dödats mellan januari och juli 2017 jämförelsevis med 28 i år.

Källa:
Allt fler häktas för grova vapenbrott


  • Publicerad:
    2018-07-30 19:15