EUROPA. Polen vägrar gå med på ett tänkt kvotsystem för invandringsmottagande. Landets president menar att man borde lösa orsaken till massinvandringen istället för att ta hand om resultatet.

Polski

Polens president, Andrzej Duda, motsätter sig det tänkta kvotsystemet inom EU för att ta hand om de hundratusentals främlingar som tar sig till Europa med hjälp av människosmugglare. Hans utspel kommer efter att Tyskland förbundskansler Angela Merkel under dagen sagt att EU behöver en gemensam plan för mottagandet av illegala invandrare.

— I Europa talar man alltid om hur man ska ta hand om resultatet av flyktingströmmarna, inte om hur man ska lösa orsaken till dem. Europa går bara runt i cirklar, säger Duda.

Redan under förra veckan ställde sig Polens premiärminister Ewa Kopacz bakom förslaget att hjälpa de illegala, men att landet inte tänkt att stödja det omdiskuterade kvotsystemet. Även länder som Tjeckien, Ungern och Slovakien har motsatt sig ett obligatoriskt kvotsystem.

EU har dock redan bestämt att 120 000 invandrare ska omfördelas mellan Europas länder, majoriteten befinner sig just nu i Italien och Grekland som har fått ta den största stöten.

Källa:
Polen säger nej till flyktingkvoter


  • Publicerad:
    2015-09-08 18:15