MEDIA. Historikern och Aftonbladet-skribenten Herman Lindqvist går i en krönika i Aftonbladet till hätskt angrepp mot Polens nya nationalistiska regering.

Polish_nationalist_3498095b

11 november firade tusentals polska nationalister landets nationaldag.

Det var tidigare idag som historikern Herman Lindqvist publicerade en krönika om Polen på Aftonbladet.

I artikeln skriver Lindqvist att han förra året upplevde människor i Warsawa som glada, men nu tycker han att det ligger en ”en dyster stämning över” den polska huvudstaden. Anledningen till den påstådda kollektiva stämningsförändringen är att Polen fått en ny folkvald nationalistisk regering:

Efter årets presidentval och nyval till parlamentet, Sejmen, styrs landet av det nationalkonservativa höger-katolska partiet ”Lag och rättvisa”. Varje vecka kommer nya märkliga beslut och utnämningar, beslut som isolerar Polen från EU och väcker alltfler och högre protester i landet.

[…]

”Lag och rättvisa” lovade 1 000 kronor mer i barnbidrag, lägre pensionsålder, fri medicin till alla över 75 och många andra Robin Hood-liknande reformer. Pengarna skulle tas från företagen och bankerna. Att partiet dessutom ville återinföra dödsstraffet, totalförbjuda aborter och homosexuella partnerskap, lockade uppenbart en del. Den starke mannen bakom kulisserna är förre premiärministern Jaroslaw Kaczynski, vars tvillingbror Lech, var ­president fram till 2010, då hans plan med ett antal ministrar och höga tjänstemän störtade i Smolensk i Ryssland.

Genast efter regimskiftet i somras kunde polackerna känna nya kalla vindar blåsa över landet. Den nye presidenten, Andrej Duda, benådade förre chefen för antikorruptionsbyrån, anklagad för maktövergrepp. Han släpptes ur fängelset och utnämndes i stället till chef för ­underrättelsetjänsten. Han utnämndes av den nya premiärministern, Beata Szydlo, som framträdde på regeringskansliets ­podium där EU-flaggan hade tagits bort, kvar stod bara tolv polska vitröda sidenfanor. En av hennes partikamrater, känd i Polen för sina Donald Trumpliknande utfall, kommenterade den borttagna ­flaggan med att ”det är bara en trasa”.

[…]

Den pågående flyktingkrisen i Europa har satt skräck i den nya regimen. Partiets grå eminens Jaroslaw Kaczynski förklarade att muslimska flyktingar för med sig sjukdomar och parasiter som kanske inte påverkar dem själva, men är ett hot mot polackerna. Efter terror­dåden i Paris förklarade regeringen att nu ­skulle landet inte heller ta emot de 4 500 flyktingar man lovat EU. Efter regeringens öppna ovilja mot flyktingar har demonstrationer hållits mot flyktingar och EU. Vid en högerextrem demonstration brändes en judisk docka ­symboliserande EU.

Trots alla dessa positiva åtgärder och uttalanden från den polska regeringen och dess sympatisörer menar Herman Lindqvist att ”Polen går tillbaka till järnåldern”.

Lindqvist har annars, trots att han skriver för Aftonbladet, utmärkt sig genom att vara lite mer nyanserad än tidningens övriga krönikörer som mer eller mindre undantagslöst är extrema kulturmarxister. En gång blev Lindqvist till och med intervjuad av den nationalradikala hemsidan Nationell.nu .

Källa:
Polen går tillbaka till järnåldern


  • Publicerad:
    2015-12-05 23:55