POLEN. Herman Lindqvist ropade okvädningsord och attackerade folk under självständighetsdemonstrationen i Polen den 11 november.

Den svenske författaren och historikern Herman Lindqvist har bosatt sig i det konservativa Polen som jämfört med andra EU-länder har en väldigt restriktiv invandringspolitik.

Enligt uppgifter som igår spreds i flera olika svenska medier hamnade Lindqvist i måndags i bråk när han såg utländska gäster på den stora självständighetsdemonstrationen i Warszawa. Detta efter att Lindqvist och hans fru muckat gräl och ropat ”åk hem” till utlänningarna.

Tyvärr ska det enligt media varit svenska nationalister med blågula flaggor som Lindqvist trakasserade.

— Vi rusade fram och skrek ”dra åt helvete, åk hem jävla nazister” och då blev vi omringade av dem, berättar Lindqvist för Aftonbladet.

I Aftonbladet och andra medier målas Lindqvist ut som ett offer och en hjälte trots att det enligt hans eget vittnesmål var han och hans fru som började trakassera det andra sällskapet.

Det hela ska ha slutat med att ”högerextremisterna” försökte forsla undan Lindqvists hysteriska fru, varpå den 76-årige gubben enligt sina egna uppgifter ”blev ursinnig och slog henne fri”. Vidare förklarar Lindqvist i ett mejl till Expressen:

Det var jag som slog – inte dom. Det var snarare vi som angrep dem, inte dom som angrep oss.

Trots detta ljuger Aftonbladet i en plusartikel om det inträffade. Den artikeln har den grovt missvisande rubriken ”Herman Lindqvist attackerad av högerextremister i Warszawa”.

Lindqvist dementerar också för Expressen att det ska ha varit några svenska ”nazister” med i handgemänget. Svenskarna ska alltså lugnt ha stått med svenska flaggor i demonstrationen och polacker ska ha kört bort paret Lindqvist när de betedde sig som vänsterextremister bara för att de såg svenska flaggor i demonstrationen. Liliana Komorowska Lindqvist förklarar för Expressen:

Det blev tumult, deras funktionärer bar bort mig, någon slet bort mina glasögon och slängde dem till marken. Herman blev galen och började slå funktionärerna med kameran.

Svenska medier har också publicerat motstridiga uppgifter om vad Lindqvist haft för avsikter med att närvara på demonstrationen. Ursprungligen hette det att han själv deltog i demonstrationen som enligt arrangörerna samlade uppåt 150 000 deltagare. Den senaste versionen från Expressen uppger istället att Lindqvist och hans fru i vänsterextrem anda var på plats för att protestera mot människorna som firade självständighetsdagen.

Huruvida polisen i Polen nu utreder Lindqvist för brott, efter att hans fru öppet erkänt att han inte bara stört en tillståndsgiven demonstration utan också attackerat funktionärer med tillhygge, har inte framgått av rapporteringen i svenska medier.

Källa:
Herman Lindqvist attackerad av högerextremister i Warszawa
Herman Lindqvist i bråk om hustrun Liliana
Herman Lindqvist i vilt bråk: ”Jävla nazister”


  • Publicerad:
    2019-11-14 12:15